Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Sezonowe > OGÓRKI MAŁOSOLNE Z CURRY I MUSZTARDĄ

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z CURRY I MUSZTARDĄ

Przepis na ogórki małosolne z curry i musztardą.

Środek lipca to szczyt sezonu na ogórki gruntowe – pora zakasać rękawy i wyparzyć słoiki! Przedstawiam Wam ogórki małosolne w nieco odmienionej wersji – z curry i musztardą. Są równie smaczne co te klasyczne, ale mają wyrazisty, lekko pikantny smak, dla mnie zupełnie nietypowy i wart spróbowania!

Jeśli szukacie sposobu na urozmaicenie domowych przetworów, to właśnie on! Te ogórki małosolne idealnie sprawdzą się jako dodatek do letnich dań. Pasują do kiełbaski z grilla, na kanapkę ze smalcem i do wyjadania prosto ze słoika. 😉

Sposób przygotowania

1. 

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Wybieramy tylko te twarde i jędrne. Po umyciu moczymy je w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę, żeby były jeszcze bardziej chrupiące.

2. 

W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy ocet, curry, musztardę z ziarnami gorczycy, ziarna pieprzu, sól i liście laurowe. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut – chodzi o to, by przyprawy dobrze się połączyły i oddały aromat.

Gotową zalewę odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Powinna być jeszcze ciepła, ale nie wrząca.

3. 

Wyparzone wcześniej słoiki napełniamy ciasno ogórkami. Zalewamy ciepłą zalewą, starając się równomiernie rozdzielić przyprawy między wszystkie słoiki. Dodajemy koper i po 1 ząbku czosnku.

4. 

Zakręcamy słoiki i zostawiamy je na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. W tym czasie zaczyna się proces kiszenia. Ogórki zmieniają kolor i nabierają smaku.

Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodniejsze miejsce, np. do spiżarni lub lodówki. Już po kilku dniach nasze ogórki małosolne będą gotowe do jedzenia.

Na koniec mały tip

Im dłużej ogórki postoją, tym będą bardziej intensywne w smaku. Jeśli lubicie łagodniejsze wersje – zacznijcie degustację już po 2–3 dniach.

Ta wariacja na temat małosolnych to coś pomiędzy kiszonką a piklem. Lekko kwaskowa, wyraźnie przyprawiona, ale z charakterystycznym „chrupnięciem”. Curry i musztarda z ziarnami gorczycy nadają ogórkom niebanalny smak. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek, ale i gwiazda letniego stołu podczas grillowania!

Spróbujcie koniecznie, jeśli klasyczne kiszonki Wam się przejadły.

 

Lubicie domowe przetwory? W takim razie na pewno spodobają Wam się:

Po więcej apetycznych inspiracji zapraszam na mojego Instagrama
Przepis na ogórki małosolne z curry i musztardą.
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.