Czesław Niemen spiewał: Mimozami jesień się zaczyna, złotawa krucha i miła… A dla mnie prawdziwa jesień zaczyna się wtedy, gdy w sadach i przydomowych ogródkach pojawiają się najsmaczniejsze polskie skarby. Mam na myśli oczywiście jabłka i śliwki! Pachnące, soczyste, słodko-kwaśne, tworzą duet doskonały. Zrobione z niego przetwory to idealny dodatek do puszystych pancakes od Jawo! Zapraszam po przepis na pancakes ze śliwkami i miodem.
Sposób przygotowania
1. PANCAKES:
Zamrożone pancakes wykładamy na blachę, na papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200॰C i pieczemy 6-8 minut.
2. SOS JABŁKOWO-ŚLIWKOWY:
W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Dodajemy obrane i pokrojone drobno jabłko oraz przekrojone śliwki (bez pestek). Dusimy na średnim ogniu 3-4 minuty.
3. SPOSÓB PODANIA:
Pancakes serwujemy z dużą ilością owocowego sosu. Całość dekorujemy świeżymi jeżynami.
Spodobał Ci się przepis na pancakes ze śliwkam i miodem i nie wyobrażasz sobie leniwego, niedzielnego śniadania bez nich? W takim razie koniecznie sprawdź moje pomysły na ich podanie:
W tym przepisie zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.



































































































