Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > PIECZONE UDA KACZKI Z ŻURAWINĄ PODANE Z KOPYTKAMI

PIECZONE UDA KACZKI Z ŻURAWINĄ PODANE Z KOPYTKAMI

Pieczona kaczka jest jedną z tych potraw, które serwuje się w moim domu na wyjątkowe okazje. Urodziny, rocznice czy pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia… To danie kojarzy mi się z tym, co najlepsze, czyli ze wspaniałymi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych. Wypróbujcie mój domowy przepis na pieczone uda kaczki podane z konfiturą z żurawiny i kopytkami ziemniaczanymi.
  • Dodatkowo:

Sposób przygotowania
  1. UDA KACZKI:

    Uda kaczki dokładnie oczyszczamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem, papryką czerwoną, sokiem z cytryny i syropem klonowym. Czosnek obieramy i kroimy w grube plastry. Część plastrów układamy na dnie naczynia, a część na mięsie. Tak samo postępujemy z żurawiną i gałązkami rozmarynu. Naczynie nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół). Uda kaczki pieczemy 45 minut. W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i miód. Po upływie 45 minut z kaczki ściągamy folię i odlewamy nadmiar tłuszczu do osobnego naczynia. Za pomocą pędzla smarujemy uda mieszanką masła i miodu. Naczynie z mięsem ponownie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut, aż skóra ładnie się zrumieni.

  2. KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na dużą patelnię wlewamy około 4-5 łyżek tłuszczu wcześniej odlanego z pieczenia ud kaczki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy ugotowane kopytka z obu stron, aż się zrumienią. Drobno siekamy koperek, dodajemy do kopytek i delikatnie mieszamy.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Kopytka podajemy z udem kaczki. Na mięso nakładamy łyżkę konfitury z żurawiny, a danie ozdabiamy małą gałązką rozmarynu. Podajemy z dodatkiem surówki z buraczków lub czerwonej kapusty.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.