
KLUSKI ŚLĄSKIE Z JAJKIEM SADZONYM I PIECZONĄ RZODKIEWKĄ
Kluski śląskie w niespotykanym wydaniu, bo podane z podsmażoną rzodkiewką, rzeżuchą i jajkiem sadzonym na cebulce. Spróbujcie koniecznie!

Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie kroimy w plastry lub słupki. Kalafiora dzielimy na różyczki i każdy z nich przecinamy na pół. Cebulę kroimy w duże kawałki. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do dużej miski, polewamy olejem z pestek winogron, doprawiamy solą, wędzoną papryką oraz mieszanką ziół suszonych i dokładnie wcieramy olej i przyprawy w warzywa. Całość wykładamy na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, dokładamy ząbki czosnku w łupinie nakłute wykałaczkami (czosnek wykorzystamy do przygotowania sosu). Warzywa pieczemy w temperaturze 215 stopni (góra-dół) około 40 min. Po upływie pierwszych 30 minut należy je przewrócić na drugą stronę. Warzywa są gotowe, gdy można swobodnie wbić w nie wykałaczkę.
Pierogi ruskie przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do osolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Do miseczki wlewamy jogurt, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i opcjonalnie czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione zioła. Wcześniej upieczony czosnek obieramy z łupiny i rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do miseczki z jogurtem. Przyprawiamy suszonymi ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wszystko razem dokładanie mieszamy.
Na talerz nakładamy upieczone warzywa. Układamy pierogi ruskie i wszystko polewamy sosem z ziołami. Dodatkowo możemy całe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Do tego przepisu zostały użyte pierogi ruskie Jawo: 






Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.