Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Pierogi > PIEROGI SOLEJUKOWEJ Z SOCZEWICĄ PODANE NA DUSZONYCH WARZYWACH

PIEROGI SOLEJUKOWEJ Z SOCZEWICĄ PODANE NA DUSZONYCH WARZYWACH

Znana od tysięcy lat soczewica to kopalnia białka oraz cenne źródło protein, skrobi, wapnia i fosforu, a także karotenu, żelaza i kwasu foliowego. A to wszystko w tych małych, wydawałoby się niepozornych, ziarenkach. Można ją dodawać do zup, sałatek, albo po prostu jako bardzo zdrowy dodatek do dań. Ale chyba najlepiej sprawdza się w postaci przepysznego farszu do pierogów. Sprawdźcie koniecznie.
Sposób przygotowania
  1. DUSZONE PORY:

    Na patelni roztapiamy masło razem z łyżką oleju. Por i cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na gorący tłuszcz. Następnie smażymy na małym ogniu ze sporą szczyptą soli około 15 min. Po tym czasie patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 10 min.

  2. PIEROGI:

    W międzyczasie przygotowujemy pierogi według wskazówek na opakowaniu (wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu 12 min). Do cebuli i pora dodajemy 1 łyżkę syropu klonowego, podsmażamy na średnim ogniu, by warzywa się delikatnie skarmelizowały. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około 2 min. Wykładamy na talerz razem z pierogami, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  3. WSKAZÓWKI:

    * Syrop klonowy możemy zastąpić ½ łyżeczki brązowego cukru.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.