Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Dla dzieci > PIEROGI STAROPOLSKIE PODANE Z ZUPĄ DYNIOWĄ Z JABŁKIEM

PIEROGI STAROPOLSKIE PODANE Z ZUPĄ DYNIOWĄ Z JABŁKIEM

Dynia jest jednym z tych warzyw, które dają szereg kulinarnych możliwości. Można przygotować ją w wersji na słodko i na słono. Pumpkin spice latte, korzenne ciasto, wytrawne dyniowe placuszki, czy gnocchi to już klasyki, których nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie. Do tej listy zdecydowanie warto dołączyć kremową, aromatyczną zupę dyniową z dodatkiem podsmażanych pierogów z kaszą i grzybami leśnymi.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania pierogów staropolskich Jawo
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 jabłka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku wędzonego suszonego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 ml kremowej śmietanki kokosowej lub owsianej
  • ok. 4 łyżeczek gęstej śmietany kokosowej
  • kilka gałązek szczypiorku
  • garść pestek dyni
  • kilka małych wydrążonych dyń do podania zupy

ZUPA DYNIOWA:

Do garnka wlewamy olej i dodajemy poszatkowaną szalotkę, czosnek i por. Podsmażamy z odrobiną soli, aż warzywa się zrumienią . Obieramy pietruszkę i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do garnka i chwilę razem podsmażamy. Dynię dokładnie myjemy (odmiana hokkaido nie wymaga obierania). Przekrawamy na pół i wydrążamy ze środka pestki. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i nadal podsmażamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i również wrzucamy do garnka. Dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze 5 minut. Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, wędzony czosnek, sok z cytryny i paprykę ) i gotujemy około 20 – 25 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać. Ściągamy zupę z ognia, dolewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać wrzątek do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Zupę próbujemy i, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.

PIEROGI STAROPOLSKIE:

Pierogi staropolskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, a po ugotowaniu pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy ugotowane pierogi na patelnię i podsmażamy na niedużym ogniu z obu stron.

DYNIOWE MISECZKI:

Dynie dokładnie myjemy. Ścinamy najpierw niewielki kawałek dolnej części (tak by dynie się nie kołysały), a następnie górną część (ok. 1/3 wysokości). Dynie wydrążamy i dokładnie oczyszczamy z pestek, a następnie skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (w trybie góra – dół). Po 15 minutach dynie wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż trochę ostygną.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.