Zastanawiacie się, co jeszcze można przygotować z dyni? W tym sezonie macie już na swoim koncie krem z dyni, curry, ciasto, a nawet frytki? Spróbujcie czegoś innego! Pierogi z grzybami z pieczoną dynią, oliwą truflową i czosnkiem polecają się na jesienny obiad.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie pierogów z grzybami Jawo
- ½ dyni hokkaido
- oliwa
- sól
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 ząbki czosnku + cała główka
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa truflowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. DYNIA:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Dynię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w plastry. Plastry dyni układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz czosnkiem. 2 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na dyni.



2. CZOSNEK:
Główkę czosnku ścinamy z góry, polewamy oliwą i oprószamy solą. Kładziemy na blaszce z dynią. Blaszkę okrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 250 stopi.
3. PIEROGI Z GRZYBAMI:
Pierogi z grzybami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając w połowie czasu. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.

4. SPOSÓB PODANIA:
Na upieczonych kawałkach dyni układamy pierogi, smarujemy upieczonym czosnkiem. Danie skrapiamy oliwą truflową i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Jeśli spodobał Wam się ten przepis, to zapraszam do sprawdzenia reszty moich pomysłów na wegańskie dania.