Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Pierogi > PIEROGI Z JAGODAMI W DYNIOWYM SOSIE

PIEROGI Z JAGODAMI W DYNIOWYM SOSIE

Jesienią jemy dynię tak często, jak to możliwe. Również na słodko – w owsiance, dyniowych placuszkach albo w postaci aksamitnego sosu w sam raz do pierogów, tak jak w dzisiejszym przepisie. Przygotowanie takiego sosu jest bajecznie proste. Wystarczy kawałki obranej dyni ugotować na parze, zostawić do przestygnięcia, a następnie zmiksować ze śmietanką sojową albo zwykłą 30%. Dodajemy jeszcze cukier, cynamon i sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy pierogi, a gdy są gotowe, łączymy wszystko na talerzu, na koniec oprószając danie szczyptą cynamonu.Pierogi z jagodami skąpane w złotym sosie polecamy na obiad albo słodki podwieczorek.
Sposób przygotowania
  1. SOS DYNIOWY:

    Do malaksera wlewamy śmietankę, dodajemy kawałki dyni ugotowanej na parze, cynamon, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy, aż uzyskamy jednolitą aksamitną konsystencję.

  2. PIEROGI Z JAGODAMI:

    Pierogi z jagodami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pierogi. Gotujemy na wolnym ogniu 7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Pierogi podajemy razem z sosem, całość posypujemy cynamonem.

  4. Do tego przepisu zostały użyte pierogi z jagodami Jawo:

Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.