Ja wolę w domu > Przepisy > Danie > Pierogi > PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PODANE Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PODANE Z PUREE Z BIAŁYCH WARZYW

Pomysł na świąteczną klasykę, czyli pierogi z kapustą i grzybami w nieco innym wydaniu, bo w towarzystwie aromatycznego puree z białych warzyw okraszonym orzechami włoskimi.
Sposób przygotowania
  1. PUREE Z BIAŁYCH WARZYW:

    W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i podsmażamy. Gdy cebula będzie już zeszklona, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4 gałązki tymianku i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w jednakowej wielkości kostkę warzywa, wszystko mieszamy i podsmażamy około 30 min na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kostkę rosołową bio, dolewamy wrzątek (tylko tyle, aby zakryć warzywa) i gotujemy około 15 minut – aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy z ognia. Dodajemy serek śmietankowy, doprawiamy czarnym pieprzem, solą i bardzo dokładnie blendujemy na gładkie puree.

  2. PIEROGI:

    Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy zamrożone pierogi z kapustą i grzybami i gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową.

  3. PODANIE:

    Na talerz nakładamy kilka łyżek puree, układamy pierogi, posypujemy grubo siekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązkami tymianku.

  4. WSKAZÓWKI:

    * Jeśli dodamy trochę więcej wody, powstanie zupa krem. Wtedy nalewamy zupę do głębokiego talerza i podajemy razem z pierogami z kapustą i grzybami.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.