
KLUSKI NA PARZE Z PASTĄ JAJECZNĄ I AWOKADO
Wiosenna pasta jajeczna to przekąska, bez której nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. Tym razem proponujemy przygotować ją z awokado i podać na delikatnych kluskach na parze.
Orzechy nerkowca wrzucamy do wysokiej szklanki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do namoczenia na 6 godzin. Odcedzamy orzechy i przekładamy do malaksera. Dolewamy 150 ml ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli, sok z cytryny i miód. Wszystkie składniki miksujemy na idealnie gładka masę, a następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do temperatury 40 stopni. Wsypujemy bakterie jogurtowe, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i szczelnie otulamy kocem. Jogurt pozostawiamy w ten sposób na 12 godzin. Po 12 h gotowy jogurt przelewamy do szczelnego pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Pierogi z truskawkami przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut, w połowie czasu gotowania delikatnie mieszamy. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Pierogi podajemy z jogurtem z nerkowców i świeżymi truskawkami.
Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.