Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > PIEROGI ZE SZPINAKIEM JAWO Z SOSEM A’LA BOLOGNESE

PIEROGI ZE SZPINAKIEM JAWO Z SOSEM A’LA BOLOGNESE

Dobrze znany wszystkim sos Bolognese pasuje nie tylko do makaronu! Spróbujcie go w towarzystwie pierogów ze szpinakiem i przekonajcie się sami.
Sposób przygotowania
  1. SOS A’LA BOLOGNESE:

    Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzane masło z oliwą. Gdy się zeszkli, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę razem podsmażamy, zwiększamy ogień, dodajemy mięso mielone i 2 łyżki suszonych ziół do dań z mięsem mielonym. Wszystko razem podsmażamy kilka minut, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy. Mieszamy i nadal podsmażamy na mniejszym ogniu. Następnie dolewamy czerwone wino, dusimy kilka minut. Dodajemy passatę pomidorową, pomidory krojone z puszki oraz bulion. Wszystko mieszamy, nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu około 50 min, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie próbujemy i doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem oraz oregano. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i starty twardy ser żółty według uznania.

  2. PIEROGI ZE SZPINAKIEM:

    Pierogi ze szpinakiem przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy i wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy na niedużym ogniu 12 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, możemy polać małą ilością oliwy z oliwek.

  3. PODANIE:

    Na głęboki talerz nakładamy dwie duże łyżki sosu bolognese, na nim układamy pierogi ze szpinakiem Jawo, posypujemy startym serem żółtym i listkami świeżej bazylii.

  4. WSKAZÓWKI:

    * Do przygotowania bulionu możemy wykorzystać kostkę rosołową Bio.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.