Gdy na początku znajome polecały mi najnowszy hit – przepis na rendang, to nie miałam pojęcia o co właściwie chodzi. Szczerze mówiąc ta nazwa nie mówiła mi nic. Mimo wszystko skusiłam się i okazało się, że rendang, czyli pikantne indyjskie danie z wołowiny w aromatycznym sosie jest przepyszne. Potrzebujemy do niego sporo składników i… czasu, ale obiecuję – warto!
Sposób przygotowania
1. KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski śląskie. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu, odcedzamy kluski i przekładamy na talerz.

2. RENDANG:
PASTA PRZYPRAWOWA:
3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 2 czerwone papryczki, imbir, galangal i kurkumę miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
SUCHE PRZYPRAWY:
Na suchej patelni prażymy kolendrę, cynamon, kardamon, anyż i goździki, do momentu aż zaczną wydzielać silny aromat.
SMAŻENIE:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną wołowinę i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy pastę przyprawową i podsmażamy, aż zacznie wydzielać mocny zapach. Dodajemy mieszankę suchych przypraw i kontynuujemy smażenie przez 2-3 minuty.
Dodajemy połowę mleka kokosowego i resztę przypraw: trawę cytrynową (usuwamy zieloną część i zewnętrzną osłonę trawy cytrynowej – używamy tylko białej części), liście limonki kafir, oraz pastę z tamaryndowca. Doprawiamy solą i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn odparuje, kontynuujemy gotowanie na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje. Może to zająć 2-3 godziny. Na koniec dodajemy resztę mleka kokosowego. 😊
3. SPOSÓB PODANIA:
Do głębokich talerzy lub misek nakładamy kluski i polewamy je gorącym sosem z wołowiną. Danie możemy udekorować listkami kolendry.


Spodobało Wam się to danie? To może również przypadnie Wam do gustu moje curry z pieczonych warzyw.