Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > PIKANTNY RENDANG Z WOŁOWINY PODANY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

PIKANTNY RENDANG Z WOŁOWINY PODANY Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

rendang-z-kluskami-slaskimi

Gdy na początku znajome polecały mi najnowszy hit – przepis na rendang, to nie miałam pojęcia o co właściwie chodzi. Szczerze mówiąc ta nazwa nie mówiła mi nic. Mimo wszystko skusiłam się i okazało się, że rendang, czyli pikantne indyjskie danie z wołowiny w aromatycznym sosie jest przepyszne. Potrzebujemy do niego sporo składników i… czasu, ale obiecuję – warto!

Sposób przygotowania

1. KLUSKI ŚLĄSKIE:

Kluski śląskie przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, a następnie wrzucamy pojedynczo zamrożone kluski śląskie. Nie przerywamy wrzenia i nie mieszamy. Gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu, odcedzamy kluski i przekładamy na talerz.

kluski-jawo

2. RENDANG:

PASTA PRZYPRAWOWA:
3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 2 czerwone papryczki, imbir, galangal i kurkumę miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.

SUCHE PRZYPRAWY:
Na suchej patelni prażymy kolendrę, cynamon, kardamon, anyż i goździki, do momentu aż zaczną wydzielać silny aromat.

SMAŻENIE:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną wołowinę i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy pastę przyprawową i podsmażamy, aż zacznie wydzielać mocny zapach. Dodajemy mieszankę suchych przypraw i kontynuujemy smażenie przez 2-3 minuty.

Dodajemy połowę mleka kokosowego i resztę przypraw: trawę cytrynową (usuwamy zieloną część i zewnętrzną osłonę trawy cytrynowej – używamy tylko białej części), liście limonki kafir, oraz pastę z tamaryndowca. Doprawiamy solą i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn odparuje, kontynuujemy gotowanie na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje. Może to zająć 2-3 godziny. Na koniec dodajemy resztę mleka kokosowego. 😊

3. SPOSÓB PODANIA:

Do głębokich talerzy lub misek nakładamy kluski i polewamy je gorącym sosem z wołowiną. Danie możemy udekorować listkami kolendry.

indyjskie-danie
rendang-z-kluskami-slaskimi

Spodobało Wam się to danie? To może również przypadnie Wam do gustu moje curry z pieczonych warzyw.

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

rendang-z-kluskami-slaskimi
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.