Za oknem deszcz i szaruga, a ja powoli szykuję się do wyciągania z szafy wełnianych swetrów i jesiennych dekoracji. Zanim to jednak nastąpi, pozwalam sobie na odtworzenie ostatnich chwil wakacji. 😉
Te placki ziemniaczane w sosie pomidorowym, podane z bakłażanem, cukinią i anchois przeniosą Was prosto nad włoskie wybrzeże, z ciepłym złotym piaskiem pod stopami i przyjemną bryzą we włosach. Skorzystajcie z mojego przepisu i przekonajcie się sami!
Sposób przygotowania
1. PLACKI ZIEMNIACZANE:
Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. SOS POMIDOROWY:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, a następnie smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Cukinię przekładamy do dużej miski.
Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie prostokąty, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Paprykę przekładamy do miski z cukinią.
Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy przez ok. 5 minut i przekładamy do miski z warzywami.
Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz anchois. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy do niej puszkę pomidorów. Dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki natki pietruszki (resztę ziół wykorzystamy później do dekoracji).
Warzywa z miski dodajemy na patelnię i całość dusimy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny być miękkie, ale ciągle jędrne. Danie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i porządnie mieszamy.
3. SPOSÓB PODANIA:
Na placki ziemniaczane nakładamy sos. Danie ozdabiamy resztą ziół.
Smacznego!


Jeśli lubicie takie smaki, to na pewno przypadną Wam do gustu moje zapiekane naleśniki alla norma z sosem z pomidorów i bakłażana.