Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z rybą > PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I ANCHOIS

PLACKI ZIEMNIACZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I ANCHOIS

placki-ziemniaczane-w-sosie-pomidorowym-z-baklazanem

Za oknem deszcz i szaruga, a ja powoli szykuję się do wyciągania z szafy wełnianych swetrów i jesiennych dekoracji. Zanim to jednak nastąpi, pozwalam sobie na odtworzenie ostatnich chwil wakacji. 😉

Te placki ziemniaczane w sosie pomidorowym, podane z bakłażanem, cukinią i anchois przeniosą Was prosto nad włoskie wybrzeże, z ciepłym złotym piaskiem pod stopami i przyjemną bryzą we włosach. Skorzystajcie z mojego przepisu i przekonajcie się sami!

Sposób przygotowania

1. PLACKI ZIEMNIACZANE:

Placki ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Rozmrożone placki podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

2. SOS POMIDOROWY:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, a następnie smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Cukinię przekładamy do dużej miski.

Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niewielkie prostokąty, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Paprykę przekładamy do miski z cukinią.

Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy przez ok. 5 minut i przekładamy do miski z warzywami.

Na kolejnej łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz anchois. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy do niej puszkę pomidorów. Dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku i 2 łyżki natki pietruszki (resztę ziół wykorzystamy później do dekoracji).

Warzywa z miski dodajemy na patelnię i całość dusimy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny być miękkie, ale ciągle jędrne. Danie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i porządnie mieszamy.

3. SPOSÓB PODANIA:

Na placki ziemniaczane nakładamy sos. Danie ozdabiamy resztą ziół.

Smacznego!

placki-z-sosem
placki-ziemniaczane-w-sosie-pomidorowym

Jeśli lubicie takie smaki, to na pewno przypadną Wam do gustu moje zapiekane naleśniki alla norma z sosem z pomidorów i bakłażana.

Wpadnijcie również na mojego Facebooka i Instagram.

placki-ziemniaczane-w-sosie-pomidorowym-z-baklazanem
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
POLECANE
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.