Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Lunchbox > PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWNYM GULASZEM I SMAŻONYM TOFU 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWNYM GULASZEM I SMAŻONYM TOFU 

Trzy placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym i tofu.
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Chociaż wiadomo, że najlepiej smakują w tradycyjnym wydaniu, ze śmietaną lub z cukrem, to są również świetną bazą pod wyraziste sosy. Tym razem proponuję Wam przepis na placki ziemniaczane z greckim gulaszem warzywnym i chrupiącym tofu. To prosty, a zarazem niebanalny pomysł na sycący obiad pełen warzyw.

Sposób przygotowania

1. PLACKI ZIEMNIACZANE:

Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozmrożone placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Gotowe placki ziemniaczane Jawo podsmażane na patelni.

2. GULASZ WARZYWNY:

Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz pora drobno siekamy.
Na większej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, po czym dodajemy resztę warzyw: pora, marchew, seler i pietruszkę.

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy całość bulionem. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz cukier. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

3. TOFU:

Tofu kroimy w plasterki i marynujemy w sosie sojowym przez kilka minut. Następnie smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – aż do zrumienienia z obu stron.

Tofu pokrojone w plastry.

4. SPOSÓB PODANIA:

Na gorące placki ziemniaczane nakładamy porcję gulaszu, dodajemy plasterki smażonego tofu i posypujemy całość świeżą pietruszką.

Smacznego!

Gotowe placki ziemniaczane Jawo podane z gulaszem z cukinii.
Placki ziemniaczane wbite na widelec.

Zobaczcie więcej pomysłów na dania dla dzieci.

W przepisie zostały użyte produkty Jawo.

Trzy placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym i tofu.
SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
POLECANE
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.