Porady

4 DOMOWE NAPARY, KTÓRE WZMOCNIĄ TWÓJ ORGANIZM NA JESIEŃ

Wraz z pierwszymi podmuchami chłodniejszego powietrza czas zmienić lemoniadę z lodem i mrożoną kawę na rozgrzewające domowe napary z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Ciepłe napoje nie tylko umilą Wam niejeden jesienny wieczór z książką, ale i przy okazji skutecznie wzmocnią odporność. Na zdrowie!

CHAI LATTE, CZYLI LECZNICZY INDYJSKI NAPAR
Chai Latte to wywodzący się z północnych Indii bardzo aromatyczny napar herbaciany z dodatkiem mleka i korzennych przypraw. Jego zadaniem jest rozgrzanie i pobudzenie organizmu, a przy tym wzmocnienie układu odpornościowego. Zawarta w chai latte teina dostarcza energii, imbir to bomba antyoksydantów, cynamon podkręca metabolizm, a miód działa antybakteryjnie.

Składniki:
4 torebki czarnej herbaty
szklanka wody
3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe, kokosowe)
2-3 cm korzeń imbiru
łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cynamonem, kardamonem i imbirem. Przykryj, zmniejsz ogień, pozwól, aby wolno gotowały się około 10 minut. Dodaj mleko roślinne i ponownie zagotuj. Następnie dodaj herbatę w torebkach, zdejmij z ognia i przykryj. Zaparzaj około 3 minut. Po tym czasie napój jest gotowy, można dodać miód.

MIESZANKA ZDROWIA
Mieszanka tych polskich ziół to najlepszy, tradycyjny sposób na leczenie przeziębienia. Pomaga na dreszcze, bóle głowy, stan podgorączkowy i katar. Na samopoczucie wpływa jak naturalny antydepresant!

Składniki:
2 szklanki wody
łyżeczka suszu z owoców róży
łyżeczka suszu z mniszka lekarskiego
łyżeczka suszonego rumianku
1 cm startego, świeżego imbiru
łyżka miodu

Przygotowanie:

Zioła zalewamy wrzącą wodą. Zaparzamy 10 minut, po tym czasie odcedzamy napar i dodajemy starty imbir i miód.

NAPAR JABŁKOWO-ŻURAWINOWY
Aromatyczny napój z jabłek i żurawiny to przyjemnie rozgrzewająca mikstura, która znakomicie komponuje się z korzennymi wypiekami.

Składniki:
1 jabłko – świeże lub suszone
2 szklanki wody
pół szklanki świeżej żurawiny
łyżeczka cynamonu
1 cm startego imbiru

Przygotowanie: 

Wodę zagotowujemy. Dodajemy jabłko. Jeśli jest świeże, obieramy je, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy żurawinę, cynamon i imbir, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.

ZŁOTE MLEKO
Złote mleko to chyba najbardziej znany ze wszystkich leczniczych napojów. Wręcz niezastąpiony w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Swoją złotą barwę zawdzięcza kurkumie, która jest najprawdopodobniej najpotężniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje na świecie. Złote mleko jest bardzo rozgrzewające, pomaga w walce z przeziębieniem, leczy kaszel i gorączkę, a także podnosi odporność, zwalcza infekcje i działa przeciwbólowo. W Indiach złote mleko pije się także w celu poprawy elastyczności kręgosłupa i ciała, ponieważ naoliwia stawy i usuwa z nich zwapnienia. Lista zalet złotego mleka wydaje się nie mieć końca!

Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego (migdałowego, ryżowego, kokosowego)
1 łyżeczka pasty z kurkumy*

Opcjonalnie:
szczypta pieprzu lub chili
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie złotego mleka:
Do rondelka wlewamy szklankę mleka roślinnego i podgrzewamy je. Następnie dodajemy pastę z kurkumy i mieszamy, aby całość się połączyła. Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!
Opcjonalnie do złotego mleka możemy dodać ulubiony słodki syrop (np. klonowy), cynamon, kardamon, imbir, pieprz lub chili.

* PRZEPIS NA PASTĘ Z KURKUMY

Składniki: 
3 łyżki kurkumy
125 ml wody
łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę i przyprawy. Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż uzyskamy w miarę gęstą pastę. Trwa to ok 6 – 8 minut. Gotową pastę przekładamy do wyparzonego wcześniej słoiczka i przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *