Porady

5 IDEALNYCH NA WAKACJE PRZEPISÓW Z ARBUZEM

Nęcący soczystym miąższem arbuz to znakomita przekąska na lato. Nie każdy jednak wie, że owoc ten można z powodzeniem użyć jako dodatek do różnych dań, również tych wytrawnych. Ci z Was, którzy próbowali już naszej sałatki z arbuzem, fetą i gnocchi wiedzą, w czym rzecz. Poznajcie zatem inne smakowite pomysły z arbuzem w roli głównej!

ARBUZADA

SKŁADNIKI:

  • 1 mały arbuz
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • limonka

Arbuzada to bez dwóch zdań nasza ulubiona wersja lemoniady. Aby ją zrobić, wystarczy że dobrze schłodzicie arbuza w lodówce, a następnie wydrążycie miąższ łyżką, wprost do naczynia blendera. Możecie usunąć większe pestki. Następnie dodajcie obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru, cukier trzcinowy i sok z  limonki. Nie macie limonki? Zastąpcie ją cytryną lub pomarańczą. Wszystko krótko zmiksujcie, aż miąższ się rozpadnie, a pestki pozostaną jeszcze w większych kawałkach. Teraz przelejcie całość przez sito do czystego naczynia. Na zdrówko!

GUACAMOLE Z ARBUZEM

Szkoda wakacyjnych poranków na nudne śniadania. Zamiast zwykłej jajecznicy albo owsianki przyrządźcie tę oszałamiającą smakiem letnią wersję guacamole z arbuzem. Domownicy będą zachwyceni i na pewno poproszą o więcej.

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado, rozgniecione widelcem
  • 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekanej
  • 90 g miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego w kosteczkę
  • sok z połowy cytryny
  • sos tabasco, do smaku
  • sól do smaku

Wszystkie składniki wymieszajcie i doprawcie do smaku. Guacamole można podawać z bagietką, tacos lub tortillą.

ARBUZOWA PIZZA

Kolejny smakowity pomysł na arbuza, który znakomicie sprawdzi się jako przekąska podczas upalnych dni, to arbuz a’la pizza podany z fetą, oliwkami i miętą. Banalnie łatwy do zrobienia.

SKŁADNIKI:

  • arbuz
  • ser feta
  • czarne oliwki
  • listki świeżej mięty

Niedużego arbuza pokrójcie na plastry grubości około 2 centymetrów, a następnie każdy z plastrów na 4 kawałki. Posypcie je pokruszonym serem feta, plasterkami czarnych oliwek i ozdóbcie listkami świeżej mięty. Gotowe!

ARBUZ Z GRILLA

Planujecie grilla i macie ochotę na oryginalne smaki? Koniecznie spróbujcie grillowanego arbuza. Pod wpływem temperatury miąższ staje się bardziej zwarty i mocno zaskakujący w smaku. 

SKŁADNIKI:

  • arbuz
  • sól
  • olej rzepakowy
  • chili suszone
  • cytryna

Arbuza pokrójcie na grubsze, około 2 centymetrowe plastry. Każdy plaster posmarujcie odrobiną oleju i oprószcie solą oraz chili. Tak przygotowane kawałki arbuza ułóżcie na rozgrzanym ruszcie i grillujcie około 3-5 minut z obu stron. Na koniec można skropić całość sokiem z cytryny.

STEKI Z ARBUZA

Steki z arbuza to danie, które zachwyciło nas najbardziej. Bardzo zaskakujące, ale niesamowicie udane połączenie smaków. Musicie próbować!

SKŁADNIKI:

  • 1/2 małego arbuza
  • 5 łyżek octu balsamico
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Wymieszajcie ze sobą ocet, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie wytnijcie z arbuza prostokątne kawałki bez skóry, o grubości około 2-3 centymetrów. Dokładnie odciśnijcie je z wody za pomocą papierowego ręcznika. Używając pędzelka rozprowadźcie dokładnie marynatę na kawałkach arbuza, posypcie igiełkami rozmarynu i odstawcie na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażcie kawałki arbuza na grillu lub patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.

Mamy nadzieję, że spodobały Wam się nasze pomysły na dania z arbuzem. Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać, jak smakowały. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Facebooku lub Instagramie, koniecznie to nadróbcie. Będziecie na bieżąco z najciekawszymi przepisami i artykułami dotyczącymi spędzania czasu w domu. Po przepis na wspomnianą w tytule sałatkę kliknij tu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *