5 IDEALNYCH NA WAKACJE PRZEPISÓW Z ARBUZEM
Nęcący soczystym miąższem arbuz to znakomita przekąska na lato. Nie każdy jednak wie, że owoc ten można z powodzeniem użyć jako dodatek do różnych dań, również tych wytrawnych. Ci z Was, którzy próbowali już naszej sałatki z arbuzem, fetą i gnocchi wiedzą, w czym rzecz. Poznajcie zatem inne smakowite pomysły z arbuzem w roli głównej!
ARBUZADA
SKŁADNIKI:
- 1 mały arbuz
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- limonka
Arbuzada to bez dwóch zdań nasza ulubiona wersja lemoniady. Aby ją zrobić, wystarczy że dobrze schłodzicie arbuza w lodówce, a następnie wydrążycie miąższ łyżką, wprost do naczynia blendera. Możecie usunąć większe pestki. Następnie dodajcie obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru, cukier trzcinowy i sok z limonki. Nie macie limonki? Zastąpcie ją cytryną lub pomarańczą. Wszystko krótko zmiksujcie, aż miąższ się rozpadnie, a pestki pozostaną jeszcze w większych kawałkach. Teraz przelejcie całość przez sito do czystego naczynia. Na zdrówko!
GUACAMOLE Z ARBUZEM
Szkoda wakacyjnych poranków na nudne śniadania. Zamiast zwykłej jajecznicy albo owsianki przyrządźcie tę oszałamiającą smakiem letnią wersję guacamole z arbuzem. Domownicy będą zachwyceni i na pewno poproszą o więcej.
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado, rozgniecione widelcem
- 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
- 1/2 czerwonej papryczki chili, drobno posiekanej
- 90 g miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego w kosteczkę
- sok z połowy cytryny
- sos tabasco, do smaku
- sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszajcie i doprawcie do smaku. Guacamole można podawać z bagietką, tacos lub tortillą.

ARBUZOWA PIZZA
Kolejny smakowity pomysł na arbuza, który znakomicie sprawdzi się jako przekąska podczas upalnych dni, to arbuz a’la pizza podany z fetą, oliwkami i miętą. Banalnie łatwy do zrobienia.
SKŁADNIKI:
- arbuz
- ser feta
- czarne oliwki
- listki świeżej mięty
Niedużego arbuza pokrójcie na plastry grubości około 2 centymetrów, a następnie każdy z plastrów na 4 kawałki. Posypcie je pokruszonym serem feta, plasterkami czarnych oliwek i ozdóbcie listkami świeżej mięty. Gotowe!

ARBUZ Z GRILLA
Planujecie grilla i macie ochotę na oryginalne smaki? Koniecznie spróbujcie grillowanego arbuza. Pod wpływem temperatury miąższ staje się bardziej zwarty i mocno zaskakujący w smaku.
SKŁADNIKI:
- arbuz
- sól
- olej rzepakowy
- chili suszone
- cytryna
Arbuza pokrójcie na grubsze, około 2 centymetrowe plastry. Każdy plaster posmarujcie odrobiną oleju i oprószcie solą oraz chili. Tak przygotowane kawałki arbuza ułóżcie na rozgrzanym ruszcie i grillujcie około 3-5 minut z obu stron. Na koniec można skropić całość sokiem z cytryny.

STEKI Z ARBUZA
Steki z arbuza to danie, które zachwyciło nas najbardziej. Bardzo zaskakujące, ale niesamowicie udane połączenie smaków. Musicie próbować!
SKŁADNIKI:
- 1/2 małego arbuza
- 5 łyżek octu balsamico
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Wymieszajcie ze sobą ocet, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie wytnijcie z arbuza prostokątne kawałki bez skóry, o grubości około 2-3 centymetrów. Dokładnie odciśnijcie je z wody za pomocą papierowego ręcznika. Używając pędzelka rozprowadźcie dokładnie marynatę na kawałkach arbuza, posypcie igiełkami rozmarynu i odstawcie na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażcie kawałki arbuza na grillu lub patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
Mamy nadzieję, że spodobały Wam się nasze pomysły na dania z arbuzem. Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać, jak smakowały. Jeśli jeszcze nie śledzicie nas na Facebooku lub Instagramie, koniecznie to nadróbcie. Będziecie na bieżąco z najciekawszymi przepisami i artykułami dotyczącymi spędzania czasu w domu. Po przepis na wspomnianą w tytule sałatkę kliknij tu.
Dodaj komentarz