Blog

ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY W DOMU

Lubisz dobrą kawę, ale nie masz w domu ekspresu, a na myśl o kawie rozpuszczalnej czy popularnej przed laty „parzonej” masz ciarki? Są na to sposoby! Poznajcie domowe metody parzenia kawy, do których nie będziesz potrzebować drogiego sprzętu za kilka tysięcy złotych.

CHEMEX

Chemex, to moim zdaniem, najbardziej designerski gadżet do parzenia kawy. Ma wygląd szklanej klepsydry, często z drewnianą obręczą. Podobnie jak w przypadku drippera, w chemexie umieszczamy papierowy filtr i wrzątkiem przelewamy przez niego zmieloną kawę. Standardowy proces parzenia kawy w chemexie trwa jedynie 4 minuty.

DRIP

Ten sposób świetnie sprawdzi się w domu i… w podróży! Do przygotowania kawy z dripa będziecie potrzebować jedynie drippera, papierowego filtra i czajnika z wrzątkiem. Na rynku znajdziecie drippery wykonane z różnych materiałów: plastiku, szkła, ceramiki. Najtańsze z nich kupicie już za kilkanaście złotych!

W sieci znajdziecie wiele pomocnych tutoriali, które rozwieją wszystkie Wasze wątpliwości. Polecam ten przygotowany przez Maćka Duszaka, mistrza polski w parzeniu kawy:

KAWIARKA

Dobra kawiarka to koszt rzędu 100-200 zł. Kupując model z wyższej półki (np. z firmy Bialetti) możemy mieć pewność, że starczy nam na kilka, a nawet kilkanaście lat. Ten sprzęt doskonale sprawdza się do przygotowywania niewielkiego, esencjalnego espresso w włoskim stylu. Kawa parzona w kawiarce zadowoli tych, którzy w kawie poszukują mocnego smaku.

Przygotowanie kawy w kawiarce nie jest trudne, ale warto trzymać się kilku prostych zasad:

  • Do kawiarki najlepiej wlać gorącą wodę. Dzięki temu kawa będzie podgrzewała się możliwie jak najkrócej, przez co zatrzyma wyjątkowy smak.
  • Jeżeli korzystacie z kawiarki, wybierzcie kawę drobno zmieloną (lub zmielcie ją w ten sposób własnoręcznie).
  • Kawiarkę trzymajcie na gazie lub płycie z otwartym wieczkiem.
  • Gdy tylko kawa zacznie pojawiać się w górnej części kawiarki, zmniejszcie źródło ciepła. Nie dopuście do wrzenia, w przeciwnym razie kawa będzie gorzka.

FRENCH PRESS

French press, znany również jako zaparzacz tłokowy łączy to, co lubię najbardziej, czyli: niską cenę, prostą obsługę i świetny efekt. Używając większych modeli, przygotujemy pyszną kawę jednocześnie dla kilku osób. Smak kawy z french pressu w największym stopniu przypomina znaną nam sprzed lat kawę „parzuchę”, jednak, co bardzo ważne, pozbawia jej szkodliwych dla zdrowia fusów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *