Porady

DOMOWA KAWIARENKA, CZYLI ZDROWE LODY I KAWY DESEROWE

Jeśli tak jak my wolicie spędzać czas w domu, niż wychodzić do kawiarni, jesteście w świetnym miejscu! Przygotowaliśmy dla Was przepisy na kolorowe pełne owoców lody i domowe kawy deserowe. Zróbcie razem z nami kolorową ucztę!  

DOMOWE LODY NA PATYKU Z OWOCAMI

Potrzebujecie:

  • foremki do lodów na patyku
  • ulubione owoce: maliny, truskawki lub borówki
  • sok brzozowy lub mleko kokosowe do uzupełnienia foremek

Wykonanie:

Owoce płuczemy zimną wodą i wkładamy po kilka sztuk do foremek na lody. Zalewamy je sokiem lub mlekiem tak, by uzupełnić foremki do końca. Wkładamy dołączone do foremek patyczki i wstawiamy całość do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie nasze zdrowe lody są gotowe do zjedzenia.

SORBET TRUSKAWKOWY

Składniki:

  • 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ½ szklanki soku z brzozy lub wody
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Połowę owoców zapiekamy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy owoce i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki wraz z upieczonymi i świeżymi truskawkami blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do formy, na przykład wyłożonej folią keksówki i wkładamy do zamrażarki na 6 godzin. Co około 2 godziny mieszamy masę, dzięki temu będzie miała puszystą konsystencję. Gotowe! 

SORBET BANANOWO-CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Blendujemy zamrożone banany z kakao do momentu, aż powstanie puszysta masa. Można podawać od razu!

DOMOWA KAWA MROŻONA

Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczki cukru lub miodu
  • kilka kostek lodu
  • mleko – ilość w zależności od pojemności szklanki

Wykonanie:

Kawę i cukier lub miód przekładamy do blendera i zalewamy odrobiną wrzątku – tylko tyle, aby przykryć składniki. Blendujemy 2 minuty, aż powstanie gęsta piana. Przelewamy kawę do dwóch szklanek z lodem, uzupełniamy mlekiem.

KAWA Z GAŁKĄ LODÓW DOMOWYCH

Składniki:

  • filiżanka ostudzonego espresso
  • gałka domowych lodów bananowo-czekoladowych (przepis wyżej)
  • odrobina ubitego mleka

Wykonanie:

Wlewamy kawę do szklanki, dodajemy ubite mleko, a na wierzch kładziemy gałkę lodów.

KAWA MROŻONA Z MLEKIEM

Składniki:

  • filiżanka ostudzonego espresso
  • pokruszony lód
  • mleko – ilość w zależności od pojemności szklanki
  • syrop smakowy do kawy

Wykonanie:

Kawę blendujemy z lodem. Przelewamy do szklanki i uzupełniamy ubitym mlekiem. Na wierzchu polewamy odrobiną syropu smakowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *