DOMOWA KAWIARENKA, CZYLI ZDROWE LODY I KAWY DESEROWE
Jeśli tak jak my wolicie spędzać czas w domu, niż wychodzić do kawiarni, jesteście w świetnym miejscu! Przygotowaliśmy dla Was przepisy na kolorowe pełne owoców lody i domowe kawy deserowe. Zróbcie razem z nami kolorową ucztę!

DOMOWE LODY NA PATYKU Z OWOCAMI
Potrzebujecie:
- foremki do lodów na patyku
- ulubione owoce: maliny, truskawki lub borówki
- sok brzozowy lub mleko kokosowe do uzupełnienia foremek
Wykonanie:
Owoce płuczemy zimną wodą i wkładamy po kilka sztuk do foremek na lody. Zalewamy je sokiem lub mlekiem tak, by uzupełnić foremki do końca. Wkładamy dołączone do foremek patyczki i wstawiamy całość do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie nasze zdrowe lody są gotowe do zjedzenia.



SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- ½ szklanki soku z brzozy lub wody
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Połowę owoców zapiekamy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjmujemy owoce i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wraz z upieczonymi i świeżymi truskawkami blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do formy, na przykład wyłożonej folią keksówki i wkładamy do zamrażarki na 6 godzin. Co około 2 godziny mieszamy masę, dzięki temu będzie miała puszystą konsystencję. Gotowe!
SORBET BANANOWO-CZEKOLADOWY
Składniki:
- 4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Blendujemy zamrożone banany z kakao do momentu, aż powstanie puszysta masa. Można podawać od razu!



DOMOWA KAWA MROŻONA
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczki cukru lub miodu
- kilka kostek lodu
- mleko – ilość w zależności od pojemności szklanki
Wykonanie:
Kawę i cukier lub miód przekładamy do blendera i zalewamy odrobiną wrzątku – tylko tyle, aby przykryć składniki. Blendujemy 2 minuty, aż powstanie gęsta piana. Przelewamy kawę do dwóch szklanek z lodem, uzupełniamy mlekiem.

KAWA Z GAŁKĄ LODÓW DOMOWYCH
Składniki:
- filiżanka ostudzonego espresso
- gałka domowych lodów bananowo-czekoladowych (przepis wyżej)
- odrobina ubitego mleka
Wykonanie:
Wlewamy kawę do szklanki, dodajemy ubite mleko, a na wierzch kładziemy gałkę lodów.

KAWA MROŻONA Z MLEKIEM
Składniki:
- filiżanka ostudzonego espresso
- pokruszony lód
- mleko – ilość w zależności od pojemności szklanki
- syrop smakowy do kawy
Wykonanie:
Kawę blendujemy z lodem. Przelewamy do szklanki i uzupełniamy ubitym mlekiem. Na wierzchu polewamy odrobiną syropu smakowego.

Dodaj komentarz