Blog

DOMOWE LODY ARBUZOWE

Czy lody mogą być zdrowe? Oczywiście! Przekonajcie się sami, sięgając po bijący ostatnio rekordy popularności w Internecie domowy sorbet arbuzowy. Moja wersja tego deseru jest całkowicie pozbawiona cukru i niezdrowych dodatków, a do jej przygotowania wystarczą nam zaledwie trzy składniki: dojrzały arbuz, jogurt naturalny oraz soczyste kiwi. Zapraszam nie tylko dzieciaki!

Składniki: 

  • 1/4 dojrzałego arbuza
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzałe kiwi

PRZYGOTOWANIE:

Miąższ arbuza odkrawamy od skórki, usuwamy pestki, a następnie wkładamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowanego arbuza przekładamy do foremek do lodów i zostawiamy około 2 cm miejsca na kolejne warstwy.


Foremki wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Po tym czasie foremki wyjmujemy i umieszczamy w nich równe warstwy jogurtu naturalnego. Wkładamy do zamrażarki na kolejne 10 minut.


W tym czasie obieramy kiwi, kroimy na mniejsze kawałki miksujemy na gładką masę, a następnie wykładamy na zamarzniętą warstwę jogurtu. Do każdej foremki wkładamy drewniany patyczek. 

Lody umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 2 godziny. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *