DOMOWY MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Przełom kwietnia u maja to z reguły najlepsza pora na przygotowanie miodu z mniszka lekarskiego. Piszę „z reguły”, bo w tym roku wiosna przyszła do nas nieco później, przez co kwiaty mniszka pojawiły się dopiero teraz. Nie czekajcie więc, zaplanujcie spacer z dala od drogi i miejskich zanieczyszczeń, weźcie ze sobą naczynie lub koszyk i nazbierajcie tych ślicznych żółtych kwiatów, z których w łatwy sposób przygotujecie pyszny i bardzo zdrowy miód.
Miód z mniszka lekarskiego jest doskonały na przeziębienia, wzmacnia odporność i wspomaga przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, w których występuje kaszel i ból gardła.

SKŁADNIKI:
- 500 sztuk kwiatów mniszka
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- sok z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE:
Kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około godzinę. W ten sposób pozbywamy się różnych owadzich lokatorów. 🙂 Następnie umieszczamy kwiaty w garnku, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i tak przygotowany napar pozostawiamy na całą dobę.
Kolejnego dnia przecedzamy napar przez gazę lub pieluchę tetrową, dosypujemy cukier i wolno gotujemy przez około 2 godziny. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryn. Gdy miód ma już odpowiednią gęstość – sprawdzamy to pobierając łyżeczkę miodu na talerzyk – należy wlać go do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odwracamy na góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do wystudzenia.
Gotowy miód z mniszka lekarskiego możecie dodawać do herbaty i deserów. Na zdrowie!

Dodaj komentarz