GOFRY ZIEMNIACZANE I GRYCZANE – ORYGINALNY POMYSŁ NA ŚNIADANIE I… OBIAD

Czy wiecie, że ziemniaki i kasza gryczana mogą być świetną bazą do przygotowania pysznych wytrawnych gofrów? Te wspaniałe, chrupiące placuszki to idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie lub smaczny obiad. Gofry ziemniaczane i gryczane są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie mój najnowszy przepis.

GOFRY ZIEMNIACZANE – 8 szt.
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
- Dodatkowo:
- gęsta śmietana
- pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki (można też użyć malaksera). Dodajemy jajko, mąkę, olej, przyprawy i mieszamy, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury i smażymy gofry.
SPOSÓB PODANIA:
Gofry wykładamy na talerz. Podajemy na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ – 8 szt.

Składniki:
- 400g kaszy gryczanej niepalonej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 100 ml mleka
- Dodatkowo:
- oliwa do smażenia
- małe opakowanie boczku
- śmietana
- listki szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy kaszę na sicie, przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę do odcieknięcia.
Do kielicha blendera wrzucamy namoczoną kaszę, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sól, wlewamy olej oraz mleko. Całość blendujemy dokładnie na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej mleka.
Rozgrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury i smażymy gofry.

SPOSÓB PODANIA:
Na oliwie podsmażamy pomidorki koktajlowe do momentu, aż zwiędną i nabiorą lekko brązowego koloru. Plastry boczku podsmażamy. Śmietanę, pomidorki, boczek i szpinak wykładamy na usmażone gofry. Całość posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz