Blog

GOFRY ZIEMNIACZANE I GRYCZANE – ORYGINALNY POMYSŁ NA ŚNIADANIE I… OBIAD

Czy wiecie, że ziemniaki i kasza gryczana mogą być świetną bazą do przygotowania pysznych wytrawnych gofrów? Te wspaniałe, chrupiące placuszki to idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie lub smaczny obiad. Gofry ziemniaczane i gryczane są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie mój najnowszy przepis.

GOFRY ZIEMNIACZANE – 8 szt.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • Dodatkowo:
  • gęsta śmietana
  • pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki (można też użyć malaksera). Dodajemy jajko, mąkę, olej, przyprawy i mieszamy, aż składniki się połączą. Rozgrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury i smażymy gofry.

SPOSÓB PODANIA:

Gofry wykładamy na talerz. Podajemy na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ – 8 szt.

Składniki:

  • 400g kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 100 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • oliwa do smażenia
  • małe opakowanie boczku
  • śmietana
  • listki szpinaku
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy kaszę na sicie, przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę do odcieknięcia.

Do kielicha blendera wrzucamy namoczoną kaszę, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sól, wlewamy olej oraz mleko. Całość blendujemy dokładnie na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej mleka.

Rozgrzewamy gofrownicę do najwyższej temperatury i smażymy gofry.

SPOSÓB PODANIA:

Na oliwie podsmażamy pomidorki koktajlowe do momentu, aż zwiędną i nabiorą lekko brązowego koloru. Plastry boczku podsmażamy. Śmietanę, pomidorki, boczek i szpinak wykładamy na usmażone gofry. Całość posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *