JA WOLĘ PIEC W DOMU, CZYLI PRZEPISY NA NAJŁATWIEJSZE CHLEBY NA ŚWIECIE
Uwielbiacie świeże pieczywo, ale ostatnio rzadziej zaglądacie do piekarni? Spróbujcie upiec swój własny chleb! Obiecujemy, że z tymi przepisami poradzą sobie nawet osoby, które wcześniej nigdy nic nie upiekły. Jest łatwo, bezproblemowo i wychodzi idealnie za każdym razem.
WŁASNY CHLEB Z GARNKA
Ten piękny i łatwy chleb to cudowna kombinacja zachwycających efektów (ach ta chrupiąca skórka!) i minimum nakładu pracy. A potem możecie rozkoszować się jeszcze ciepłą kromką, posmarowaną masłem.
Składniki:
- ok 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (ok. 400C)
- 2 łyżeczki soli i 4 szklanki mąki pszennej typu 480, 500 lub 550
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wodę z drożdżami, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką. Ciasto powinno być luźne i kleiste.
Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas od 3 do 15 godzin. Możecie to zrobić wieczorem, a za pieczenie zabrać się rano.
Teraz czas na pieczenie. Żeliwny garnek z pokrywką (lub inny garnek żaroodporny) nacieramy oliwą i oprószamy odrobiną mąki. Następnie wkładamy do piekarnika i mocno rozgrzewamy garnek razem z piekarnikiem do 220 stopni C.
Wyrośnięty chleb przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny i formujemy okrągły bochenek. Gdy garnek jest już mocno rozgrzany, ostrożnie wyjmujemy go z piekarnika (pamiętajcie o rękawicach kuchennych), wkładamy do garnka chleb, przykrywamy pokrywką i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, podnosimy temperaturę piekarnika do 240 stopni C i pieczemy do momentu, aż nasz chleb będzie pięknie przyrumieniony. Trwa to około 20 – 30 minut. Tadam! Wasz własny chleb gotowy.

PEŁNOZIARNISTY CHLEB SŁONECZNIKOWY
Kolejny bajecznie łatwy do zrobienia chleb. Robi się go jeszcze szybciej niż chleb w garnku, bo wyrastanie trwa tylko 50 minut. Do jego środka możecie dodać inne ulubione ziarna – dynię, czarnuszkę czy siemię lniane.
Składniki:
- 20 g drożdży
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g pestek słonecznika
- łyżka soli
- łyżka miodu
- 2 szklanki letniej wody
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z miodem.
W dużej misce łączymy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z wodą oraz pestki słonecznika i mieszamy całość łyżką, do momentu, aż nie będzie widać mąki.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy nasz chleb wyrośnie, jeszcze raz mieszamy ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. A następnie pozostawiamy na kolejne 20 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
CHLEBEK BANANOWY
Ten chleb to idealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie ich – im czarniejsze tym lepsze! 🙂 Możecie zrobić go również w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Składniki:
- 350 g mieszanki bezglutenowej takiej jak do chleba lub pizzy (lub zwykła mąka pszenna)
- 250 ml śmietany lub jogurtu sojowego
- 100 g masła lub dobrej jakości margaryny wegańskiej
- 1 szklanka cukru, najlepiej trzcinowego ciemnego lub jasnego
- 3 jajka (lub 1 duże jabłko czy gruszka w wersji wegańskiej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 banany
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Za pomocą drewnianej łyżki lub miksera mieszamy jogurt z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem, cukrem i jajkami. Następnie dodajemy rozgniecione banany oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jeszcze raz mieszamy całość.
W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy masę. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Twój własny chleb bananowy gotowy!

Chcecie poznać więcej ciekawych i łatwych przepisów? Zajrzyjcie dalej – klik! A dla tych, którzy czują się mocni w chlebach, polecamy jeden z naszych ulubionych blogów – White Plate i jej Pracownię Wypieków.
Dodaj komentarz