Porady

JA WOLĘ PIEC W DOMU, CZYLI PRZEPISY NA NAJŁATWIEJSZE CHLEBY NA ŚWIECIE

Uwielbiacie świeże pieczywo, ale ostatnio rzadziej zaglądacie do piekarni? Spróbujcie upiec swój własny chleb! Obiecujemy, że z tymi przepisami poradzą sobie nawet osoby, które wcześniej nigdy nic nie upiekły. Jest łatwo, bezproblemowo i wychodzi idealnie za każdym razem.

WŁASNY CHLEB Z GARNKA

Ten piękny i łatwy chleb to cudowna kombinacja zachwycających efektów (ach ta chrupiąca skórka!) i minimum nakładu pracy. A potem możecie rozkoszować się jeszcze ciepłą kromką, posmarowaną masłem.

Składniki:

  • ok 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody (ok. 400C)
  • 2 łyżeczki soli i 4 szklanki mąki pszennej typu 480, 500 lub 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wodę z drożdżami, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką. Ciasto powinno być luźne i kleiste.

Przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas od 3 do 15 godzin. Możecie to zrobić wieczorem, a za pieczenie zabrać się rano.

Teraz czas na pieczenie. Żeliwny garnek z pokrywką (lub inny garnek żaroodporny) nacieramy oliwą i oprószamy odrobiną mąki. Następnie wkładamy do piekarnika i mocno rozgrzewamy garnek razem z piekarnikiem do 220 stopni C.

Wyrośnięty chleb przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny i formujemy okrągły bochenek. Gdy garnek jest już mocno rozgrzany, ostrożnie wyjmujemy go z piekarnika (pamiętajcie o rękawicach kuchennych), wkładamy do garnka chleb, przykrywamy pokrywką i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, podnosimy temperaturę piekarnika do 240 stopni C i pieczemy do momentu, aż nasz chleb będzie pięknie przyrumieniony. Trwa to około 20 – 30 minut. Tadam! Wasz własny chleb gotowy.

chleb z garnka

PEŁNOZIARNISTY CHLEB SŁONECZNIKOWY

Kolejny bajecznie łatwy do zrobienia chleb. Robi się go jeszcze szybciej niż chleb w garnku, bo wyrastanie trwa tylko 50 minut. Do jego środka możecie dodać inne ulubione ziarna – dynię, czarnuszkę czy siemię lniane.

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g pestek słonecznika
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • 2 szklanki letniej wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z miodem.

W dużej misce łączymy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z wodą oraz pestki słonecznika i mieszamy całość łyżką, do momentu, aż nie będzie widać mąki.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy nasz chleb wyrośnie, jeszcze raz mieszamy ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. A następnie pozostawiamy na kolejne 20 minut. 

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.

CHLEBEK BANANOWY

Ten chleb to idealny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie ich – im czarniejsze tym lepsze! 🙂 Możecie zrobić go również w wersji bezglutenowej i wegańskiej.

Składniki:

  • 350 g mieszanki bezglutenowej takiej jak do chleba lub pizzy (lub zwykła mąka pszenna)
  • 250 ml śmietany lub jogurtu sojowego
  • 100 g masła lub dobrej jakości margaryny wegańskiej
  • 1 szklanka cukru, najlepiej trzcinowego ciemnego lub jasnego
  • 3 jajka (lub 1 duże jabłko czy gruszka w wersji wegańskiej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Za pomocą drewnianej łyżki lub miksera mieszamy jogurt z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem, cukrem i jajkami. Następnie dodajemy rozgniecione banany oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jeszcze raz mieszamy całość.

W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy masę. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Twój własny chleb bananowy gotowy!

chleb bananowy

Chcecie poznać więcej ciekawych i łatwych przepisów? Zajrzyjcie dalej – klik! A dla tych, którzy czują się mocni w chlebach, polecamy jeden z naszych ulubionych blogów – White Plate i jej Pracownię Wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *