Ja wolę w domu > Przepisy > Okazja > Na słodko > JAK PRZYGOTOWAĆ RÓŻANE PROSSECCO?

JAK PRZYGOTOWAĆ RÓŻANE PROSSECCO?

Kieliszek chłodnego prossecco z różanym syropem i płatkami dzikiej róży doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych przyjęć i długich letnich wieczorów. Jego przygotowanie jest naprawdę proste! Wystarczy, że przygotujecie wcześniej domowy syrop różany, a następnie dodacie kilka kropel do prossecco. Zachwyt gości gwarantowany!

  • butelka Prossecco DOC
  • 200 ml wody
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki wody różanej
  • płatki dzikiej róży do dekoracji

PŁATKI DZIKIEJ RÓŻY:

Płatki dzikiej róży zbieramy w czasie suchej pogody z dala od dróg i zanieczyszczeń. Po przyniesieniu do domu, płatki róży wykładamy na ręcznik papierowy na około 2 godziny, tak by uciekły z nich robaczki.

SYROP CUKROWY:

Cukier gotujemy z wodą i wodą różaną aż uzyskamy gęsty syrop. Dodajemy kilka płatków róży. Syrop studzimy i zlewamy do szczelnego pojemnika.

SPOSÓB PODANIA:

Prosecco mocno chłodzimy, a następnie rozlewamy do kieliszków i dodajemy kilka kropel syropu. Delikatnie mieszamy i posypujemy płatkami róż.

WERSJĘ BEZALKOHOLOWĄ

Przygotowujemy dokładnie tak samo, tylko zamiast Prossecco DOC używamy wody gazowanej.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.