Porady

JAK ZAMKNĄĆ SMAK LATA W SŁOIKU?

Jeśli do tej pory sztuka tworzenia przetworów przerastała Wasze kulinarne umiejętności, spróbujcie przygotować te propozycje. Są naprawdę łatwe. Efekty docenicie w środku mroźnej zimy, kiedy przyjdzie Wam ochota na smaki lata.

CHUTNEY Z GRUSZKI 

SKŁADNIKI: 

  • 1 kg twardawych gruszek
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 2 szklanki (1/2 litra) octu jabłkowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • cynamon
  • goździki
  • pieprz

Chutney (czatni) podkreśli smak mięs i serów. To rodzaj konfitury z owoców, która dodaje tradycyjnym potrawom wyjątkowego, wytrawnego smaku. Ten gęsty sos jest używany tradycyjnie w kuchni indyjskiej, jednak dzięki polskim gruszkom znajdzie zastosowanie w wielu wydaniach. Rozpoczynamy od przygotowania gruszek. Wybierając odpowiednie owoce, zwracajmy uwagę na ich odmianę oraz grubość skórki. Do przetworów najlepiej sprawdzi się Lukasówka lub Komisówka – ich miąższ nie rozpada się szybko podczas gotowania. Myjemy owoce, wycinamy gniazda nasienne. Imbir ścieramy na drobnej tarce, a cebulę kroimy w cienkie plastry. Wkładamy wszystkie owoce i warzywa do garnka z grubym dnem, dodając do nich cukier i przyprawy. Całość zalewamy octem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45  minut. Po tym czasie wlewamy chutney do przygotowanych uprzednio słoików i odwracamy je do góry dnem. 

KONFITURA TRUSKAWKOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I OCTEM BALSAMICZNYM

SKŁADNIKI: 

  • 1 kg truskawek
  • 80 dag cukru trzcinowego
  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych ziaren)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

To skondensowany smak lata w niecodziennym wydaniu. Truskawki kojarzą się nam ze słodko-kwaśnym smakiem i wyjątkowo przyjemnym aromatem. Korzenne składniki jeszcze bardziej wybijają słodkie nuty, dzięki czemu konfitura sprawdzi się nie tylko do świeżego pieczywa, ale i do potraw mięsnych czy desek serów. Polecamy ją także do słodzenia jesiennych naparów. Odszypułkowujemy umyte owoce, krojąc je na drobne kawałki. Wsadzamy je do głębokiego garnka, dodajemy cukier. Zwracajmy uwagę na naczynie – najlepiej użyć tego z głębokim, podwójnym dnem. Dzięki temu unikniemy przypalenia konfitury podczas gotowania cukru. Po doprowadzeniu mieszanki do wrzenia dodajemy ocet balsamiczny i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu i przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików.

PIKANTNE OGÓRKI Z DODATKIEM CHILI

SKŁADNIKI: 

  • 2 kilogramy ogórków
  • 1 duża główka czosnku
  • 4,5 łyżki soli
  • 2-3 łyżeczki chili w proszku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 2 świeże papryczki chili

Kto z nas nie lubi tradycyjnych ogórków kiszonych. Przetwory z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki powinny znaleźć się w naszej spiżarce w okresie jesiennym, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Wykonując przepis po raz pierwszy, nie warto eksperymentować z ilością ostrych składników. Dawkujmy je w niewielkich porcjach. Nasza propozycja zrównoważy pikantne przyprawy i kwaśny smak ogórków. Na początek myjemy ogórki pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy je do słoików. Dodajemy sól, chili w proszku, świeże papryczki i przepołowione ząbki czosnku. W garnku gotujemy zalewę z cukru, octu i oleju. Po schłodzeniu dodajemy ją do przygotowanych warzyw i odstawiamy na pół dnia w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu pasteryzujemy przetwory, najłatwiej zrobić to w zmywarce. Jak? Ustawiamy cykl myjący na 70-75º C. Układamy słoiki wieczkami do dołu (uwaga, nie dodajemy żadnych detergentów myjących). Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Gdy przetwory ostygną, wyjmujemy je ustawiając wieczkami do góry. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *