Ja wolę w domu > Porady > JAK ZROBIĆ UNIWERSALNY PŁYN DO DEZYNFEKCJI

JAK ZROBIĆ UNIWERSALNY PŁYN DO DEZYNFEKCJI

Płyny dezynfekujące to jedne z pierwszych produktów, które w wyniku epidemii zniknęły z większości sklepowych półek. Teraz powoli są coraz łatwiej dostępne, ale takie uniwersalne płyny do odkażania wszelkich powierzchni i dłoni możecie również bez problemu zrobić sami. 

PŁYN ANTYBAKTERYJNY DO SPRYSKIWANIA

Ministerstwo Zdrowia zaleca, by regularnie odkażać przedmioty, które mają częsty kontakt z naszymi dłońmi, a więc klucze, telefony, karty kredytowe, klamki czy klawiatury komputerów. To one mają na sobie najwięcej zarazków. Żeby mieć pewność, że są czyste, wystarczy spryskać je płynem antybakteryjnym i przetrzeć wacikiem do sucha. Płyn antybakteryjny tworzymy mieszając alkohol etylowy o 95% stężeniu z wodą lub hydrolatem w proporcji 1 porcja wody do 9 porcji alkoholu. Taką mieszankę przelejcie do czystego pojemnika z atomizerem, pamiętając o tym, by go następnie szczelnie zamknąć – alkohol nie może nam z tej mikstury wyparować!

ŻEL ANTYBAKERYJNY DO DŁONI

Światowa Organizacja Zdrowia przypomina o częstym myciu rąk wodą z mydłem. Jednak będąc na zewnątrz w drodze do pracy, po zakupy czy na spacerze z psem warto mieć ze sobą dodatkowo żel do dezynfekcji dłoni, by w razie potrzeby móc szybko i wygodnie pozbyć się bakterii i wirusów ze swoich dłoni. Do przygotowania potrzebujemy żel aloesowy, który łączymy z alkoholem etylowym w proporcji 3 porcje żelu do 7 porcji alkoholu. Po wymieszaniu przelewamy płyn do niewielkiej plastikowej butelki. Szczelnie zakręcamy i nosimy w torebce lub kieszeni. Dzięki żelowi aloesowemu nasze dłonie będą nie tylko czyste, ale i nawilżone. A jeśli dodatkowo dodamy kilka kropel gliceryny, złagodzimy wysuszające działanie alkoholu etylowego. Natomiast kilka kropel eterycznego olejku eukaliptusowego dodadzą żelowi ładnego zapachu dla jeszcze przyjemniejszej aplikacji.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.