Blog

BANANOWE LODY PROTEINOWE

Szukacie sposobu na zaspokojenie ochoty na słodycze bez wyrzutów sumienia? Ten przepis na lody proteinowe to idealne rozwiązanie dla każdego sportowca i nie tylko. Są pełne białka i naturalnych składników! Sprawdźcie, jak szybko i łatwo przygotować ten zdrowy deser w domowym zaciszu.

Proteiny w diecie

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle warto jeść białko? Proteiny są budulcem mięśni. To podstawowy składnik odżywczy wspierający najróżniejsze funkcje organizmu, takie jak naprawa tkanek czy produkcja hormonów. Jest szczególnie cenny dla sportowców, którym pomaga zregenerować mięśnie po intensywnym wysiłku, ale nie tylko! Regeneracja jest przecież ważna dla nas wszystkich. 

Białko również trawi się znacznie dłużej, niż inne substancje odżywcze, a to sprawia, że jesteśmy dłużej syci i mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Zwiększenie obecności białka w diecie nie tylko sprzyja zdrowiu fizycznemu, ale także wpływa na regularność posiłków. Co więcej, dieta bogata w proteiny może poprawić koncentrację i wzmacniać odporność. Zrównoważony jadłospis, gdzie białko zajmuje ważne miejsce, znacząco wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Jak widzicie – same plusy, moim zdaniem warto!

Przepis na domowe lody proteinowe

Idealne po treningu, jako szybka przekąska, deser, a nawet pożywne zakończenie dnia – te lody z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto dba o zdrową dietę. Oto, jak krok po kroku przygotować domowe lody proteinowe, które będą równie kremowe i pyszne, jak te tradycyjne pełne cukru wersje. W sam raz na wiosnę i lato. Zapraszam!

Składniki:

  • 3 opakowania serka wiejskiego (150 g)
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100 g orzechów nerkowca (do środka lodów)
  • 50 g orzechów nerkowca (do ozdobienia)
  • 50 g czekolady gorzkiej (do środka lodów)
  • 30 g czekolady gorzkiej (do ozdobienia)

Sposób przygotowania:

Do blendera przekładamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany. Dodajemy serek wiejski, masło orzechowe, kawałki czekolady i orzechy. Dokładnie miksujemy.

Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy. Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. 

Lody posypujemy drobnymi kawałkami czekolady i pokruszonymi nerkowcami. I gotowe!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na słodki obiad, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Mnóstwo różnych ciekawych przepisów znajdziecie także na moim Facebooku i Instagramie. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *