Ja wolę w domu > Porady > MLEKO MIGDAŁOWE

MLEKO MIGDAŁOWE

Odkąd zaczęłam pić kawę z mlekiem roślinnym, nie mogę się już przestawić na inne połączenie! Postanowiłam podzielić się z Wami prostym przepisem na mleko migdałowe – jedno z moich ulubionych. Wystarczą tylko dwa składniki i trochę cierpliwości, a później wszystko zależy od Was. Takie mleko możecie wykorzystać do innego przepisu lub wypić je prosto ze szklanki! 

Składniki:

  • 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
  • 4 szklanki zimnej wody
  • woda do namoczenia migdałów

PRZYGOTOWANIE MLEKA:


Migdały moczyć w dużej ilości zimnej wody przez noc lub ok. 8-12 godzin. Dzięki moczeniu migdałów w wodzie skórka zmięknie i stanie się łatwiejsza do przyswojenia przez organizm. Co jakiś czas trzeba dolewać wody, ponieważ migdały mogą ją szybko wchłonąć.

Namoczone migdały odcedzić, umieścić w blenderze, dodać 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksować. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą, zwinąć gazę i dokładnie odcisnąć. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą. 

Otrzymane mleko można trzymać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. 


SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.