Porady

MOJE ULUBIONE CHŁODNIKI

Niezastąpione podczas upałów. Do zrobienia w parę chwil, kiedy tylko masz ochotę na coś dobrego, ale na samą myśl o odpaleniu kuchenki robi Ci się słabo. 🙂 Skorzystajcie z przepisów na moje ulubione chłodniki.

INDYJSKI CHŁODNIK Z OGÓRKA AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Składniki:

  • 200 g świeżego ogórka
  • sól morska
  • pieprz cayenne
  • 200 g cukinii
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 10 listków mięty
  • sok z limonki

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię lekko zblanszować na patelni. Następnie ogórka i cukinię zmiksować z jogurtem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem świeżej mięty.

Indyjski chłodnik z ogórka

CHŁODNIK Z BOTWINKI PODANY W KALAREPIE

Składniki :

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 rzodkiewek
  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie gotować 3-4 minuty w małej ilości wody. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona, a następnie pokroić w paseczki. Tak samo kroimy rzodkiewkę. Jogurt i śmietanę wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Przelać do miseczek zrobionych z kalarepy  i dodać jajko na twardo.

Chłodnik z botwinki

GAZPACHO

Składniki :

Sposób przygotowania:

Ogórki i paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie warzywa i przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy. Chłodnik nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy. Posypujemy serem i grzankami. Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych pomidorów, wcześniej obranych ze skórki.

Gazpacho
Gazpacho

CHŁODNIK Z AWOKADO Z SIEMIENIEM LNIANYM

Składniki :

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki. Miksujemy z jogurtem i pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

Chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *