MOJE ULUBIONE CHŁODNIKI
Niezastąpione podczas upałów. Do zrobienia w parę chwil, kiedy tylko masz ochotę na coś dobrego, ale na samą myśl o odpaleniu kuchenki robi Ci się słabo. 🙂 Skorzystajcie z przepisów na moje ulubione chłodniki.

INDYJSKI CHŁODNIK Z OGÓRKA AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ
Składniki:
- 200 g świeżego ogórka
- sól morska
- pieprz cayenne
- 200 g cukinii
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 10 listków mięty
- sok z limonki
Sposób przygotowania:
Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię lekko zblanszować na patelni. Następnie ogórka i cukinię zmiksować z jogurtem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem świeżej mięty.

CHŁODNIK Z BOTWINKI PODANY W KALAREPIE
Składniki :
- 1 pęczek botwinki
- 100 ml śmietany kremówki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 6 rzodkiewek
- 2 świeże ogórki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie gotować 3-4 minuty w małej ilości wody. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona, a następnie pokroić w paseczki. Tak samo kroimy rzodkiewkę. Jogurt i śmietanę wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Przelać do miseczek zrobionych z kalarepy i dodać jajko na twardo.

GAZPACHO
Składniki :
- 2 puszki 400 g pomidorów
- 2 ogórki
- 1 papryka
- kilka listków bazylii
- pieprz
- sól
- papryka ostra
- ocet do smaku
- oliwa
- grzanki
- parmezan
Sposób przygotowania:
Ogórki i paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie warzywa i przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy. Chłodnik nakładamy na talerz, polewamy odrobiną oliwy. Posypujemy serem i grzankami. Zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych pomidorów, wcześniej obranych ze skórki.


CHŁODNIK Z AWOKADO Z SIEMIENIEM LNIANYM
Składniki :
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 awokado
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka octu jabłkowego
- miód
- sok z limonki
- kolendra
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki. Miksujemy z jogurtem i pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na 30 min.


Dodaj komentarz