MOJE ULUBIONE KAWY NA ZIMNO: TONIC ESPRESSO, ORANGE FRESHPRESSO I AFFOGATO
Gdy doskwierają nam letnie upały, nie ma nic lepszego niż
orzeźwiająca kawa na zimno. Odkryjcie trzy przepyszne propozycje
kaw na zimno, które skradły serca kawowych entuzjastów na całym
świecie: Tonic Espresso, Espresso Orange i Affogato. Zapraszam!
Tonic Espresso
● 2/3 szklanki kostek lodu
● 2/3 szklanki dobrej jakości toniku
● espresso
● świeży tymianek lub rozmaryn
● plaster pomarańczy

Kostki lodu wrzucamy do wysokiej szklanki i zalewamy dobrze schłodzonym tonikiem.
Zaparzamy espresso i wlewamy je do szklanki bardzo cienkim strumieniem. Gdy wlejemy
kawę za szybko, zważy się i na powierzchni toniku powstanie nieapetyczna piana. Napój
dekorujemy ulubionymi ziołami i przekrojonym plastrem pomarańczy.
Orange freshpresso – czyli espresso z wyciskanym
sokiem pomarańczowym
● 2/3 szklanki kostek lodu
● 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
● espresso
● listki mięty do dekoracji
Kostki lodu wrzucamy do wysokiej szklanki i zalewamy zimnym sokiem pomarańczowym.
Zaparzamy espresso i wlewamy je do szklanki małym strumieniem po kostkach lodu. Napój
dekorujemy listkami świeżej mięty lub bazylii.
Affogato – czyli gałka lodów zatopiona w kawie
- 1-2 gałki lodów waniliowych
- espresso
- gorzkie kakao lub wiórki czekolady do dekoracji
Do filiżanki lub szklanki nakładamy lody waniliowe. Można lody wyjąć chwilę wcześniej, żeby lepiej się nabierały na łyżkę. Zalewamy gorącym espresso. Lody oprószamy szczyptą kakao lub posypujemy wiórkami czekolady. Cafe affogato podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj komentarz