Blog

WEGE GRILL – PRZEPISY, KTÓRE ZACHWYCĄ KAŻDEGO!

Grillowanie to jedna z przyjemności ciepłych miesięcy, która nie musi ograniczać się tylko do mięsnych dań. Dzisiaj przychodzę z inspiracjami na pyszne wegetariańskie opcje, które z powodzeniem możecie przygotować na swoich grillach. Oto pięć przepisów na wege grilla, które posmakują każdemu – również mięsożercom.

Kolba kukurydzy z grilla z masłem czosnkowym

Wege grill nie obejdzie się bez kukurydzy z grilla! To klasyk, który przecież nigdy się nie znudzi. Na dodatek domowe masło czosnkowe, które podkreśli jej wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 4 świeże kolby kukurydzy
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

Kukurydzę oczyszczamy z włókien i myjemy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy masło: zgniatamy czosnek i mieszamy go z masłem, dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku.
Kolby kukurydzy suszymy, smarujemy przygotowanym masłem.
Na koniec grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut, regularnie obracając, aż kolby będą miały złoty kolor i lekko przypieczone plamy.

Szaszłyki z warzyw z dodatkiem tempehu

Szaszłyki z tempehem to super alternatywa dla mięsnych dań, pełne kolorów i witamin.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 cukinie
  • 200 g dużych pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 200 g tempehu wędzonego

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki. Pieczarki oczyszczamy.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i tempeh pokrojony w kostkę. Szaszłyki skrapiamy oliwą, a następnie posypujemy oregano, solą i pieprzem.
Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu, obracając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone (ok. 10-15 minut).

Świeża sałatka warzywna – czyli idealny dodatek na wege grill

Sałatka to must-have każdego grilla, które nada całemu menu trochę lekkości.

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 ogórek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • garść oliwek
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz

Przygotowanie:

Sałatę, ogórek, pomidory i cebulę myjemy i kroimy. Oliwki odcedzamy. Następnie fetę kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce.
Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem. Następnie sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Kotlety roślinne do burgerów

Idealne, gdy macie ochotę na coś sycącego, ale w wegetariańskiej wersji. Mówiąc w skrócie polecam!

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę, cebulę i czosnek miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy natkę pietruszki, paprykę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne kotleciki.
Później kotlety grillujemy na lekko naoliwionej płycie grillowej po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.

Tofu i warzywa pieczone w marynacie

Marynata lub sos BBQ sprawi, że tofu i warzywa nabiorą typowego grillowego (lekko mięsnego) smaku!

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Tofu osuszamy, kroimy w grubą kostkę, a następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, imbir i odrobinę oleju sezamowego. Tofu marynujemy w przygotowanej marynacie przez około 30 minut. Cukinię i paprykę myjemy, a następnie kroimy na równe kawałki. Możemy użyć też innych warzyw na przykład ziemniaków, marchewek, co tylko znajdziecie w kuchni.
Tofu oraz warzywa grillujemy smarujemy obficie marynatą, a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie do momentu aż będą mocno przypieczone.

Wege grill czas start

Zachęcam Was do eksperymentowania z przepisami i dodawania własnych ulubionych przypraw. Życzę Wam idealnego grilla w ciepłe majowe popołudnia i wieczory. Smacznego!

Jeżeli spodobał Wam się ten przepis, sprawdźcie również mój pomysł na
wege szaszłyki podane z bułeczkami z klusek na parze.
Zapraszam również na mojego Instagrama.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *