ZDROWE PRZEKĄSKI DLA DZIECI
Przedstawiam Wam przepisy na zdrowe, obłędnie smaczne i banalnie proste do przygotowania przekąski, za którymi moje dzieciaki wręcz przepadają! Bez dodatku białego cukru, konserwantów i bez wyrzutów sumienia. No i oczywiście bez dodatku oleju palmowego, popularnego składnika sklepowych słodyczy. Ze względu na niszczycielski wpływ produkcji oleju palmowego na środowisko naturalne, unikamy tego składnika jak ognia. Co dla nas ogromnie ważne, olej ten nie jest dodawany również do żadnego produktu Jawo.
ZŁOCISTA GRANOLA
Zamiast niezdrowych prażynek i kukurydzianych chrupek lepiej na podwórko czy wycieczkę spakować pudełko domowej granoli z bakaliami. Wybierzcie takie orzechy i suszone owoce, jakie Wasze dzieci lubią najbardziej. Posłodźcie granolę miodem i dobrze ugniećcie przed pieczeniem, żeby zbiła się w kawałki. Ta przekąska dostarczy dużo energii!
Składniki:
• 300 g płatków owsianych • ½ szklanki migdałów
• 1/3 szklanki suszonych rodzynek
• 1/2 szklanki słonecznika
• 1/3 szklanki suszonej żurawiny bez cukru
• 1 szklanka herbaty z 2 łyżkami miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy płatki owsiane, posiekane migdały i resztę sypkich składników, a następnie dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną mieszankę zalewamy szklanką ciepłej herbaty z miodem i ugniatamy ręcznie, aż zacznie się sklejać. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy do momentu, aż nasza granola nabierze złocistego koloru. Pamiętajcie, żeby w trakcie ją przemieszać. Z tej samej masy możecie również formować ciastka i batony.
MUS TO MUS
Bez tego przepisu nie wyobrażam sobie teraz życia! Wcześniej kilka razy w tygodniu kupowałam musy w saszetkach. Produkcja kolejnych śmieci, myślałam sobie. Cierpiała na tym moja ekologiczna dusza i środowisko. A przecież można inaczej! Rozwiązaniem okazały się specjalne wielorazowe saszetki. Dzięki nim zabieram porcję pysznego samodzielnie przygotowanego musu owocowego na spacer lub pakuję dzieciakom do szkolnego plecaka.
Przepis na 2 saszetki
Składniki:
• ½ banana
• 7 truskawek
• ½ mango
• 100 ml mleka ryżowego
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki i płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy owoce do naczynia blendera. Dokładnie miksujemy i przelewamy do wielorazowych saszetek.
PRAŻONA CIECIORKA
Prażona
ciecierzyca to doskonała alternatywa dla słonych przekąsek. Chrupka,
zaskakująca w smaku i zdecydowanie zdrowsza niż chipsy czy krakersy. Co ważne,
ciecierzyca dostarcza przy tym sporą ilość białka i żelaza, a także potasu oraz
magnezu.
Składniki:
• 400 g ciecierzycy z puszki
• 2 łyżki oliwy
• ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z funkcją
termoobiegu. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy pod zimną
wodą. Przesypujemy ją do dużej miski. Polewamy
oliwą i posypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-30 minut. Wyjmujemy, gdy osiągnie pożądaną chrupkość i
się zrumieni.
DOMOWE CHIPSY
Rzadko zdarza się spotkać kogoś, kto nie lubiłby chipsów. Niestety ta sprasowana przekąska z torebki nawet nie pachnie jak naturalne ziemniaki, które czasami chce się pochrupać. Wersja domowych chipsów z piekarnika jest znacznie zdrowsza niż ze sklepu. Spróbujcie tego sami! Jestem pewna, że Wam się spodoba!
Składniki:
• 3 duże ziemniaki
• 50 ml oleju rzepakowego
• gruboziarnista sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posmarować olejem. Plasterki ułożyć na papierze do pieczenia i je również posmarować olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C w trybie termoobiegu i piec przez 7-11 minut.
Po tym czasie ziemniaki razem z papierem przekładamy na kratkę i dosuszamy w wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika chipsy przełożyć do miski posypać solą i ulubionymi przyprawami.
Dodaj komentarz