Blog

ZRÓB SWOJĄ CZEKOLADĘ — DOMOWA CZEKOLADA Z DODATKAMI DIY

Uwielbiacie słodkie przekąski, ale zależy Wam na ograniczeniu cukru? Dziś podzielę się przepisem na domową czekoladę, którą możecie modyfikować pod względem słodkości. Aby przygotować taką czekoladę, będziemy potrzebować paru prostych składników oraz silikonowych foremek. W Internecie znajdziecie wiele foremek o różnych kształtach i rozmiarach. Ja postawiłam jednak na klasyczną tabliczkę i dobrałam do niej moje ulubione dodatki. Moje trzy wersje to czekolada: ze słonymi precelkami, z kruszonymi pistacjami oraz z liofilizowanymi truskawkami i słodkimi cukiereczkami.

Własnoręczne przygotowanie tabliczki czekolady jest naprawdę łatwe, a efekt robi wrażenie! Dodatkowo niezastygnięta masa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast czy deserów.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 6-8 łyżek ciemnego kakao
  • 2/3 szklanki erytrolu lub ksylitolu
  • 400 g mleka w proszku
  • ulubione dodatki do ozdobienia czekolady (u mnie garść pistacji, maliny liofilizowane, kolorowe drażetki bez cukru, precelki)

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy 200 g masła i mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Wsypujemy 2/3 szklanki słodzika i 6-8 łyżek kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do miski i dodajemy 400 g mleka w proszku. Całość miksujemy tak, aby zniknęły wszystkie grudki.

Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek i dodajemy do niej ulubione dodatki. Czekoladę w foremce wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy czekolada stężeje, wyciągamy ją z foremek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *