Chrupiące kopytka a’la frytki, a do tego prażony bób i jajko sadzone to wyjątkowe danie, które zadowoli każdego miłośnika letnich smaków.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kopytek mrożonych od Jawo
- 500 g młodego bobu
- olej do smażenia
- opcjonalnie: chili w płatkach, czosnek w plasterkach
- sól i pieprz
- 2 jajka
- świeży szczypiorek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. KOPYTKA:
Przygotowujemy kopytka według wskazówek producenta. Następnie smażymy ugotowane wcześniej kopytka na rozgrzanym oleju przez około 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące. Odwracamy je co jakiś czas, aby równomiernie się usmażyły.
2. PRAŻONY BÓB:
Myjemy bób i osuszamy na sitku. Następnie rozgrzewamy suchą patelnię na dużym ogniu, a kiedy już się nagrzeje, wsypujemy na nią bób. Przez pierwszą minutę nie należy mieszać bobu, dzięki czemu skórka sama zacznie pięknie pękać. Zmniejszamy ogień do średniego i prażymy bób przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Po chwili dodajemy olej na patelnię. Bób zacznie skwierczeć i karmelizować się. Jeśli lubicie, możecie dodać teraz chili w płatkach lub czosnek w plasterkach i delikatnie wymieszać. Na koniec solimy bób i ściągamy z ognia.

3. JAJKA SADZONE:
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy bób, smażymy jajka sadzone na małym ogniu. Możecie dodać wcześniej jeszcze odrobinę więcej oleju jeśli to konieczne. Na koniec pieprzymy jajko i dodajemy szczyptę soli.

4. SPOSÓB PODANIA:
Na talerzu układamy kopytka a’la frytki. Obok dodajemy prażony bób i jajka sadzone. Podawajcie od razu, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół lub ulubionych sosów. Ja posypałam całość obficie świeżym szczypiorkiem, wybrałam go, bo dodaje on daniu jeszcze więcej letniego klimatu… 😉
Smacznego!


Więcej inspirujących i ekspresowych przepisów znajdziesz w zakładce szybkie przepisy.
Zapraszam również do śledzenia moich kulinarnych przygód na Facebooku i Instagramie.