EKSPRESOWY MAKARON Z WOKA Z TOFU I WARZYWAMI
Jeśli szukacie smacznej i zdrowej opcji na obiad, to mam dla Was coś specjalnego. Ta potrawa łączy w sobie chrupiące warzywa, delikatne tofu oraz smakowity makaron Chow Mein. Całość otula aromatyczny sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i brązowego cukru. Do przygotowania przepisu będziecie potrzebować mniej niż pół godziny!
Przepis możemy dowolnie modyfikować – zamienić tofu na dowolne mięso oraz dobrać ulubione warzywa. Pamiętajmy jednak o jednej ważnej zasadzie: zaczynamy smażenie od najtwardszych składników, które potrzebują najdłuższej obróbki termicznej, a kończymy na tych, które smażą się najkrócej.
SKŁADNIKI:
- 1 kostka tofu naturalnego (możemy użyć również wołowinę, wieprzowinę, kurczaka lub krewetki)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 100 g makaronu pszennego chińskiego (ja wybrałam Chow Mein)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek papryczki chili
- ok. 2 cm korzenia imbiru1 marchewka
- 1/3 brokuła
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- Dodatkowo: posiekany szczypiorek i sezam

PRZYGOTOWANIE:
Tofu kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekamy. Obieramy marchewkę i kroimy w drobne słupki. Brokuł i seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy.
W miseczce przygotowujemy sos z 4 łyżek oleju rzepakowego, sosu sojowego, octu ryżowego, oleju sezamowego, wody i brązowego cukru. Ws zystkie składniki mieszamy i odstawiamy na bok.
W woku na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Ruszając patelnią, rozprowadzamy go po ściankach woka. Wrzucamy do niego drobno posiekane: cebulę, imbir, czosnek i papryczkę chili. Całość mieszamy.
Na patelnię dorzucamy tofu i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Dodajemy warzywa: marchewkę, brokuła i seler naciowy i smażymy całość przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy posiekaną kapustę pekińską. Całość mieszamy i smażymy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Sos ponownie mieszamy i wlewamy na patelnię. Gdy tylko zacznie gęstnieć, wyłączamy ogień i dodajemy na patelnię makaron. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek oraz sezam, mieszamy i wykładamy na talerze.

Dodaj komentarz