IMPREZOWA SAŁATKA: ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
Jeśli szukacie oryginalnego i smacznego sposobu na przyrządzenie śledzia, to na pewno spodoba Wam się pomysł na imprezową sałatkę śledziową z warzywami! Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich przy stole. Wypróbujcie je podczas zbliżających się ostatków!

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo (lub 5 ugotowanych ziemniaków)
- 500 g wymoczonych matiasów
- 1 cebula
- 4 średnie buraki
- 3 średnie marchewki
- majonez
- sól i pieprz
- świeży koperek
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroimy w kostkę i wykładamy na dnie miski pucharków (wyjdzie ich nam około 6-8).
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i układamy na warstwie śledzi.
Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Studzimy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez około 45 minut. Gdy będą miękkie, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skórek. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy nieobrane buraki. Ponownie – gdy będą miękkie, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy. Ugotowane warzywa ścieramy na tarce (grube oczka).
W misce lub pucharkach na śledziach i cebuli układamy doprawione solą i pieprzem pyzy. Tak samo postępujemy następnie z marchewką i buraczkami.
Na wierzch dodajemy majonez (ilość według uznania) i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i podajemy na zimno.
Smacznego!
Dodaj komentarz