Blog

PYZY ZIEMNIACZANE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym to super danie dla dzieci, zwłaszcza gdy zaczyna się sezon na truskawki! Delikatne pyzy w towarzystwie aromatycznego sosu truskawkowego, posypane świeżymi borówkami i truskawkami, to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam do spróbowania!

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo
  • 500g truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

PYZY ZIEMNIACZANE:

  1. Przygotowujemy pyzy ziemniaczane według wskazówek producenta.
  2. Następnie zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy i wrzucamy zamrożone pyzy.
  3. Gotujemy przez 7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Później odcedzamy i odstawiamy na bok.

SOS TRUSKAWKOWY:

  1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  2. 450 g truskawek blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy jogurt naturalny do zblendowanych truskawek i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.

SPOSÓB PODANIA:

  1. Ugotowane pyzy ziemniaczane układamy na talerzach.
  2. Następnie polewamy je przygotowanym sosem truskawkowym.
  3. Całość posypujemy borówkami i dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
  4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Pyzy ziemniaczane z sosem truskawkowym to prosty przepis który uwielbiają dzieci! Idealne dania na rodzinny obiad podobne do tego przepisu znajdziecie w zakładce: link. Więcej moich przepisów znajdziecie także na Facebooku i Instagramie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *