Blog

WIELKANOCNA BABKA MARCHEWKOWA Z POMARAŃCZĄ

Wielkanocna babka marchewkowa z pomarańczą – przedstawiam przepis, który u mnie w domu zdecydowanie stanie się nową tradycją. To ciasto „na bogato” – z dodatkiem zmielonych migdałów, pomarańczową nutą, polewą z białej czekolady, likierem i słodkimi dekoracjami. Dzięki dodatkowi marchewki babka nabiera pięknego żółtego koloru, w sam raz na Wielkanocny stół. To zupełnie nowa, świąteczna odsłona ciasta marchewkowego, które dobrze znamy!

SKŁADNIKI:

  • 300 g marchewki (waga przed obraniem)
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • 290 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • szczypta kurkumy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

WIELKANOCNA BABKA – CIASTO:

Upewniamy się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Jajka i cukier ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta, nawet potrójnie zwiększając swoją objętość. Cały proces powinien trwać od 7 do 15 minut, w zależności od typu miksera. Następnie nie przerywając ubijania, powoli dodajemy strużką olej. Dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.

Następnie, za pomocą szpatułki delikatnie dosypujemy startą marchewkę i otartą skórkę z pomarańczy. Do masy dosypujemy zmielone migdały i wlewamy likier pomarańczowy. Następnie mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do misy miksera. Od razu masę delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem. Na koniec przekładamy ciasto do formy, a następnie wyrównujemy szpatułką.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170ºC (bez termoobiegu) przez 35-45 minut lub do momentu, aż test suchego patyczka wskaże, że ciasto jest gotowe.

Po upieczeniu studzimy babkę w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy na paterę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

POLEWA:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g białej czekolady i 50 g masła. Następnie dla uzyskania pięknego wiosennego żółtego koloru możemy wsypać do polewy szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać.

SPOSÓB PODANIA:

Babkę wykładamy na paterę lub świąteczny talerz. Na ciasto wylewamy czekoladową polewę i przyklejamy do niej jajeczka z czekolady lub skórkę z pomarańczy z prażonymi migdałami. 

Ta niepowtarzalna babka będzie świetną atrakcją każdego świątecznego stołu. Jednym słowem – spróbujcie i przekonajcie się sami! 🙂

Zapraszam do obserwowania mojego Instagrama, a jeśli macie ochotę na jeszcze więcej smakowitych przepisów, to sprawdźcie zakładkę: słodkie przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *