Dla wszystkich miłośników jesiennych smaków mam coś wyjątkowego! Domowy pudding cynamonowo-kardamonowy z naleśnikami z jabłkiem to połączenie, które otula jak ciepły sweter w chłodny dzień. Idealne na słodki podwieczorek, kiedy można zaszyć się pod kocykiem z kubkiem herbaty, albo na późne, leniwe śniadanie, które od razu wprawi Was w przytulny nastrój. Aż trudno im się oprzeć!
Sposób przygotowania
1. NALEŚNIKI Z JABŁKAMI:
Zaczynamy od rozmrożenia naleśników z jabłkami. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy naleśniki z obu stron, aż ładnie się zrumienią.
2. PUDDING:
Rozpuszczamy budyń w 125 ml mleka, mieszając, aby nie powstały grudki. W większym garnku zagotowujemy pozostałe mleko i stopniowo wlewamy do niego naszą mieszankę budyniową. Dodajemy cukier, kardamon i cynamon i czekamy, aż pudding zgęstnieje, ale pozostanie lekko płynny. Mieszamy dokładnie, a gotowy pudding rozlewamy na talerze.
3. JABŁKA:
Kroimy jabłka na plastry i smażymy je na łyżce masła klarowanego, aż będą pięknie zrumienione z obu stron.
4. SPOSÓB PODANIA:
Naleśniki układamy na puddingu, a na wierzchu rozkładamy smażone plastry jabłka. Całość posypujemy cynamonem i dekorujemy świeżymi listkami mięty.


Lubicie takie przepisy? Spróbujcie również naleśników z serem podanych z prażonymi jabłkami.