
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PODANE Z ZIELONYM SOSEM
Pierogi z truskawkami podane z koktajlem mango-szpinak to bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na lekką przekąskę czy słodki podwieczorek. A także zdrowa metoda na głoda.
Do malaksera wrzucamy wszystkie zioła. Dodajemy śmietanę, musztardę, sól, czarny pieprz, sok z cytryny i oliwę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka owsianego. Ponownie miksujemy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soli i soku z cytryny.
Zagotowujemy wodę w średniej wielkości garnku. Do wrzątku dodajemy sól i cukier, a następnie wrzucamy bób. Gotujemy około 8 min na średniej wielkości ogniu. Po tym czasie wyjmujemy jedno ziarno i próbujemy. Jeżeli bób jest już miękki, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą, a następnie ściągamy skórki.
Pyzy z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy i gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy pyzy z mięsem i obtaczamy w cebuli, a następnie jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy bób, wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Danie polewamy sosem.
Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.
Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!
Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz politykę prywatności.