Czasem najprostsze składniki tworzą danie, które robi największe wrażenie! Gulasz warzywny jest pożywny, aromatyczny i doskonale pasują do niego pyzy z mięsem. Na samą myśl o nim mocniej zaczynają mi pracować ślinianki ;-). To niezawodny sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Dajcie mu szansę, a przekonacie się, że zagości w waszym menu na dłużej!
Sposób przygotowania
1. GULASZ WARZYWNY:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy: marchewkę w plasterki, a ziemniaki, cukinię i paprykę w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez około minutę.
Do warzyw dorzucamy ziemniaki i marchewkę, mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię, doprawiamy przyprawami, a całość zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy świeże liście bazylii i dokładnie mieszamy.
2. PYZY Z MIĘSEM:
W tym czasie gotujemy pyzy z mięsem. Zamrożone pyzy wrzucamy pojedynczo do osolonej gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy na małym ogniu jeszcze 7 minut.
3. SPOSÓB PODANIA:
Gotowe pyzy z mięsem podajemy z gulaszem warzywnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Smacznego!
A może wolicie kluski na słodko? To świetny pomysł na szybki deser, weekendowe śniadanie czy słodką przekąskę dla całej rodziny. Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie te przepisy:
W tym przepisie na pyzy z mięsem z gulaszem warzywnym zostały użyte produkty Jawo. Znajdziecie je między innymi w sieciach: Auchan, Carrefour, Kaufland, Intermarche, Delikatesy Centrum, Spar, Makro, Selgros, Społem, Lewiatan oraz w wielu innych osiedlowych sklepach.





































































































