Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Bezglutenowa > PYZY ZIEMNIACZANE Z KOTLETAMI JAJECZNYMI

PYZY ZIEMNIACZANE Z KOTLETAMI JAJECZNYMI

Brak pomysłu na wegetariański, bezglutenowy obiad? Sięgnijcie po niezawodny klasyk – pyzy ziemniaczane w towarzystwie chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku kotletów jajecznych. To danie robi się na tyle łatwo, że możecie przygotować je razem z dziećmi – niech obierają jajka i rozgniatają je widelcem, to niezła zabawa! Do kotletów, poza ugotowanymi jajkami, dodajemy szczypiorek, pietruszkę i serek śmietankowy. Jeśli wolicie, możecie zastąpić go pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem. Będzie jeszcze pyszniej!
Sposób przygotowania
  1. KOTLETY JAJECZNE:

    Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno siekamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 surowe jajka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki mąki kukurydzianej, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek z 1 dymką, serek śmietankowy i wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety. Obtaczamy je najpierw w rozkłóconym jajku z łyżką wody, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  2. PYZY ZIEMNIACZANE JAWO:

    Pyzy ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pyzy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

  3. SPOSÓB PODANIA:

    Pyzy ziemniaczane podajemy z kotletami jajecznymi i roszponką.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.