Ja wolę w domu > Przepisy > Dieta > Dania z mięsem > RAMEN PODANY Z USZKAMI Z MIĘSEM

RAMEN PODANY Z USZKAMI Z MIĘSEM

Japońska zupa z uszkami, przygotowana od podstaw na wywarze z kaczki, z dodatkiem sosu sojowego i sosu rybnego. Rodzajów ramenu jest bardzo wiele, w tej wersji głównym dodatkiem poza uszkami są wolno gotowane kacze udka i jajko.
Sposób przygotowania
  1. WYWAR:

    Do dużego garnka wkładamy porcje rosołową i 2 udka z kaczki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, czosnek z łupiny, natomiast imbir obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry. Wszystko razem z marchewką, selerem, pietruszką i porem dodajemy do garnka z mięsem i zalewamy wodą (około 2 litry tak, by mięso było przykryte wodą). Gotujemy na średni ogniu przez około 6 godzin. Zbieramy szumowiny. Ugotowaną zupę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy do lodówki. Dzięki temu, że zupę mocno schłodzimy będziemy mogli zebrać nadmiar tłuszczu.

  2. RAMEN:

    Z zupy zbieramy nadmiar tłuszczu wyciągamy wszystkie warzywa i mięso. Marchewkę i udka zostawiamy do podania. Wywar podgrzewamy, by znów doprowadzić go do płynnej konsystencji i przelewamy dwukrotnie przez sitko. Do wywaru dolewamy sos sojowy, rybny i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy wywar solą, pieprzem lub sosem chili.

  3. USZKA Z MIĘSEM:

    Uszka z mięsem przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone uszka z mięsem i gotujemy 12 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy łyżką cedzakową.

  4. SPOSÓB PODANIA:

    Do miseczek nalewamy wywar, dodajemy uszka z mięsem Jawo i wszystkie ulubione dodatki np.: świeże listki kolendry, posiekany szczypiorek, glony nori pocięte na mniejsze kawałki, grubo siekane orzechy nerkowca, kawałki kapusty, mięso z gotowanego udka kaczki, groszek cukrowy, ugotowane na pół twardo jajko. Wszystko posypujemy czarnym i białym sezamem oraz płatkami chili.

SKOMENTUJ:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewijanie do góry

Dołącz do mojego newslettera!

Co miesiąc otrzymasz ode mnie sezonowe
inspiracje i przepisy prosto do Twojej skrzynki.

Dla subskrybentów prezent: darmowy ebook z przepisami na dania bezglutenowe!

Zapisując się do mojego newslettera, akceptujesz  politykę prywatności.