Recenzje

6 KSIĄŻEK KUCHARSKICH, DZIĘKI KTÓRYM ZACZNIESZ JEŚĆ ZDROWIEJ

Idzie wiosna. Może to dobry czas na zmianę diety na zdrowszą? 🙂 Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was recenzje świetnych książek kucharskich, w których królują zdrowe dania. Sięgnijcie razem z nami po garść inspirujących przepisów, które oczyszczą i wspomogą nasz organizm.

Jadłonomia / Nowa Jadłonomia – Marta Dymek

Marta Dymek nie musi przekonywać, że wegańskie jedzenie jest pożywne i smaczne. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia wykonane przez autorkę książki „Jadłonomia”, która doczekała się sześciu dodruków. Po kilku minutach wpatrywania się w brownie z fasoli czy kremowe hummusy nawet najbardziej zagorzały przeciwnik kuchni wegańskiej będzie miał chrapkę na zjedzenie naturalnych smakołyków. Potrawy spod ręki Marty udowadniają, że kuchnia wegańska nie jest zarezerwowana dla wybranych smakoszy. Roślinne dania mają wiele twarzy. Mogą zamienić się w słodki deser do kawy lub wykwintną kolację dla dwojga. Pierwsza edycja zawiera 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje. Nowa Jadłonomia to ukłon w stronę kuchni całego świata. Jest smacznie, zdrowo a przede wszystkim… w zgodzie z naturą.

Na zdrowie – Eliza Mórawska

Książka kulinarna wydana w formie atrakcyjnego albumu to świetny pomysł na wiosenny podarunek dla przyjaciółki, która ciągle narzeka na swoje zdrowie. Przez żołądek jak wiemy, do serca. Eliza Mórawska nie tylko gotuje, ale i wyjaśnia, w jaki sposób przechowywać składniki, aby zachować jak najdłużej ich cenne właściwości. Nauczymy się przygotowywać całe potrawy, jak również półprodukty (np. mleko roślinne) potrzebne do wykonania ich zdrowych wersji. Przepis na gzik czy pieczone warzywa lub jabłka z piekarnika to ukłon w stronę znanych smaków, które uwielbiają wszyscy. Fotografie utrzymane są w surowym, skandynawskim stylu, dzięki czemu książka przyciągnie uwagę.

Smakoterapia – Iwona Zasuwa

Egzamin z gotowania zdała śpiewająco. Iwona Zasuwa nie tylko śpiewa z największymi gwiazdami polskiej estrady, ale i świetnie gotuje. Smakoterapia to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy utknęli w martwym, kulinarnym punkcie z powodu nietolerancji pokarmów czy alergii. Dla autorki tej apetycznej książki nie ma ograniczeń – każde z nich staje się wyzwaniem. Dzięki książce nauczysz się jak przygotować wegańską pastę z buraka czy roślinny jogurt. Smakoterapia udowadnia, że zdrowe jedzenie nie tylko wpływa korzystnie na nasz organizm, ale jest po prostu smaczne. Książka zachęca do eksperymentów z zapomnianą kaszą i sezonowymi warzywami. Nie bez powodu Matka Natura wie, co jest dla nas najlepsze o każdej porze roku.

Zamień chemię na jedzenie – Julita Bator

Aby przekonać się, czym częstują nas producenci żywności, wystarczy na moment zerknąć do lodówki i sprawdzić etykietę naszego ulubionego keczupu. Julita Bator zachęca w swojej nowej książce do zwrócenia większej uwagi na otaczające nas ulubione potrawy i przekąski. Swoje doświadczenie w kuchni zawdzięcza konieczności zróżnicowania diety domownikom. Większość chemicznych składników może być odpowiedzialna za męczące problemy z trawieniem czy alergie. Jak jeść, aby sobie nie szkodzić? Przede wszystkim w zgodzie z naturą. Bator udowadnia, że zdrowe i apetyczne dania nie muszą dużo kosztować i wymagać wielu godzin spędzonych w kuchni. 81 przepisów to hołd dla tradycyjnej, polskiej kuchni w lekkim wydaniu.

Zielone Koktajle – blog Zielone Koktajle

Twój profil na Instagramie zalała fala koktajli w najróżniejszych aranżacjach? Wiedz, że coś się święci! „Zielone Koktajle” wyciskają wszystko, co najlepsze ze składników, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Autorka przygotowała 365 wariantów na każdy dzień roku. Dzięki temu picie odżywczych napojów może stać się przyjemnym nawykiem, który poprowadzi nas w kierunku lepszego samopoczucia. Książkę podzielono tematycznie pod względem przeznaczenia, jak również dominującego składniku i jego właściwości. Dzięki temu bez problemu odnajdziemy przepis na to, co akurat mamy pod ręką.

Food Pharmacy / Food Pharmacy – Przepisy – Lina Nertby, Mia Clase

Jedna z najpiękniej wydanych książek, jakie przyszło nam trzymać w dłoniach. Food Pharmacy to magiczna opowieść o jelitach, które uparcie ignorujemy. Pierwsza część to kompendium wiedzy na temat bakterii jelitowych oraz diety, która może pomóc nam uporać się ze stanami zapalnymi. Druga książka to autorskie przepisy na dania, które wspierają nasz układ odpornościowy. Szot z kurkumy na dobry początek dnia? Czemu nie! Food Pharmacy to lektura przeznaczona dla kulinarnych laików. Większość przepisów można bez trudu skomponować ze składników dostępnych w każdym sklepie. Gwarantujemy, że jedyne czym zarażą Cię jej autorki to pasja do gotowania, dobry humor i miłość do zdrowego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *