Recenzje

6 KSIĄŻEK KUCHARSKICH, KTÓRE UWIELBIAMY I POLECAMY

Kartki poplamione sosem, postrzępione okładki, strony zaznaczone notatkami. Nasze ulubione książki kucharskie wiele przeszły. Znamy je na pamięć i sięgamy po nie w wielu różnych sytuacjach. Zarówno kiedy chcemy przygotować szybki obiad, jak i wykwintną kolację czy coś słodkiego dla całej rodziny. Świetnie się uzupełniają. Poznajcie nasz subiektywny ranking książkowych ulubieńców.  

ELIZA MÓRAWSKA
O JABŁKACH
Wydawnictwo Full Meal

Co można zrobić z jabłkami? No szarlotkę, racuchy i można jeszcze dodać je razem z cynamonem do owsianki. Tak myśleliśmy zanim książka autorki bloga „White Plate” nie trafiła do domowej biblioteczki. Szybko okazało się, że z jabłek można przygotować całe mnóstwo wyśmienitych potraw – śniadania, obiady, kolacje, desery. Mięsa, zupy, ciasta! Ah! Te przepisy poszerzają horyzonty! Ulubiony przepis? Bezkonkurencyjnie to zapiekanka z jabłek, ziemniaków i sera pleśniowego. Smakuje jak najpyszniejszy przysmak jedzony w drewnianej chatce u podnóża Alp. Serio, serio! Co ciekawe, część nakładu została wydrukowana na papierze ekologicznym, wyprodukowanym z ogryzków jabłek. Fajnie, prawda?

TOMASZ JAKUBIAK
JAKUBIAK LOKALNIE
Wydawnictwo Egmont

Tomasz Jakubiak to taki nasz polski Jamie Oliver. Nie da się go nie uwielbiać za humor i tę niesamowitą naturalność, z jaką opowiada o ulubionych smakach. To fan polskich regionalnych produktów, ale nie ogranicza się tylko do tradycyjnych przepisów. Inspiracji do tworzenia nowych receptur szuka w kuchniach z całego świata. Jest ciekawie, zabawnie i naprawdę pysznie! Bo, jak mówi Tomasz, jedzenie ma być przyjemnością (w pełni się z nim zgadzamy ;)). W książce znajdziecie przepisy lubiane przez rodzinę Jakubiaka, jego przyjaciół czy gości restauracji. Nas na kolana powaliło risotto (notabene to akurat przepis siostry Tomka) z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, mascarpone i skórką z cytryny. O mamo, jakie to pyszne!

SOPHIE DAHL
APETYCZNA PANNA DAHL
Wydawnictwo Filo

Sophie to niesamowita dziewczyna. Swoją karierę zaczynała jako modelka plus size. Nosząc rozmiar 42 współpracowała z największymi kreatorami mody. Możecie kojarzyć ją na przykład z bardzo odważnej reklamy promującej perfumy Opium. Książka kucharska, którą stworzyła, to zbiór 100 łatwych i niskokalorycznych przepisów przeplatanych ciekawymi wspomnieniami i opowieściami. Do tego piękne, baaardzo apetyczne zdjęcia. Wszystko to sprawia, że książkę Sophie Dahl chętnie się przegląda i wraca do niej w wolnych chwilach. Najczęściej przygotowywanym przez nas przepisem panny Dahl jest wyśmienity chlebek bananowy. Razem z kubkiem kawy tworzy idealny zestaw na śniadanie. A jeśli jeszcze zgrillujecie kromkę chlebka i posmarujecie ją masłem… mmmm! Brak słów!
I wiecie co jeszcze? Autorka jest wnuczką słynnego brytyjskiego bajkopisarza Roalda Dahl’a, autora m.in.: „Charlie i fabryka czekolady”! Przypadek? 😉


MITTEN KITCHEN, CZYLI NOWY JORK NA TALERZU
PERELMAN DEB
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

 W samym środku Manhattanu jest sobie mała, licząca niespełna 4m² kuchnia. To tu z dbałości o każdy najmniejszy detal powstają znakomite przepisy. Deb Perelman gotuje z ogromnej pasji, czerpiąc inspiracje z kulinarnego tygla, jakim jest Nowy Jork – miasto tysiąca zapachów, setek nacji i języków. Wszystko zaczęło się od bloga „Smitten Kitchen”, który zaskarbił sobie setki tysięcy stałych czytelników z całego świata. Gdy tylko pojawiła się książka ze zbiorem najciekawszych receptur, od razu wiedzieliśmy, że musimy ją mieć! To pozycja, która udowadnia, że żeby gotować nie trzeba mieć ogromu sprzętu, wielkiej kuchni i zasobnego portfela. Wystarczy niewiele, żeby osiągnąć bardzo, bardzo dużo. Szczegółowe instrukcje i uwagi pomogą w przygotowywaniu potraw każdemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.

ELIZA MÓRAWSKA
WHITE PLATE: SŁODKIE

Wydawnictwo Dwie Siostry

To druga w tym zestawieniu książka autorstwa Elizy Mórawskiej. No cóż, nie ma się co dziwić, to bezapelacyjnie nasza ukochana kulinarna blogerka! Koniecznie zajrzyjcie na jej Instagram, z miejsca się zachwycicie. W „White Plate: Słodkie” znajdziecie przepisy na bardzo łatwe, nieskomplikowane ciasta i desery na wiele różnych okazji. Książka została podzielona na pory roku. Znajdziecie tu też kipiący czekoladą rozdział „Miłość”. Jeśli tylko dorwiecie tę pozycję w swoje ręce, natychmiast zabierzcie się za zrobienie sernika kajmakowo-kokosowego. To jest po prostu niebo w buzi, a przygotowuje się go tak łatwo…

KSIĄŻKA KUCHARSKA KUBUSIA PUCHATKA
WALT DISNEY
Tłumaczenie: Mariusz Arno Jaworowski
Wydawnictwo Egmont Polska

I na koniec pozycja bardzo wyjątkowa. Jeśli chcecie zachęcić dzieci do wspólnego gotowania, ta książka jest do tego najlepsza! To biały kruk, ciężko ją gdziekolwiek dostać. Ale popytajcie starszych znajomych, może mają ją jeszcze gdzieś w swoich domowych biblioteczkach? Znajdziecie tu wiele naprawdę fajnych przepisów na pyszne dania, które łatwo zrobić z dzieciakami. Leśni przyjaciele znani z bajki o Kubusiu Puchatku prezentują jak przygotować ciasteczka, kanapki, gorące przekąski, desery, napoje i inne małe co nieco. 😉 Każdy z przepisów jest szczegółowo zilustrowany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *