Przepis

USZKA Z PIECZARKAMI Z WARZYWAMI GOTOWANYMI NA PARZE ORAZ WINEGRETEM

2 10976

Uszka to nie tylko dodatek do wigilijnego barszczu. To także świetna baza do stworzenia pysznego obiadu na co dzień. Do tej potrawy możecie użyć warzyw, jakie lubicie. Możecie też wybrać uszka z innym nadzieniem – z kapustą i grzybami, z samymi grzybami albo z mięsem.

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    łatwy
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

  1. WARZYWA NA PARZE:

    Warzywa myjemy, obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na „różyczki”, cukinię natomiast za pomocą obieraczki tniemy na paski. Marchew, pietruszkę, seler oraz brokuł gotujemy na parze około 8-9 minut, cukinię 2 minuty.

  2. USZKA:

    W międzyczasie gotujemy uszka z pieczarkami Jawo według wskazówek producenta. Osoloną wodę w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy zamrożone uszka i gotujemy na małym ogniu 12 minut. Ugotowane uszka wyciągamy za pomącą łyżki cedzakowej.

  3. WINEGRET:

    Winegret najłatwiej przygotujemy w malakserze. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki: listki bazylii, mięty, kolendry, natki pietruszki, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy oraz musztardę, sól i pieprz czarny do smaku. Wszystko razem miksujemy.

  4. PODANIE:

    Układamy wszystko na półmisku, polewamy winegretem, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy sezamem białym oraz czarnym.

  5. WSKAZÓWKI:

    * Do potrawy możemy użyć ulubionych warzyw.

    * Doskonale sprawdzi się również ulubiona mieszanka warzyw mrożonych.

    * Ocet jabłkowy możemy zastąpić 1 łyżeczką soku z cytryny.

    * Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.