BEZGLUTENOWE KARTACZE Z MIĘSEM ZAPIEKANE Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ
Przygotowanie
KARTACZE Z MIĘSEM:
Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy do przestygnięcia.
SOS POMIDOROWY:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy passatę, doprawiamy solą, cukrem i chwilkę wszystko gotujemy. Wlewamy sos do naczynia żaroodpornego.
ZAWIJANIE W CUKINIĘ:
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na długie, cienkie plastry. Układamy 3 plastry obok siebie tak, by brzegi nachodziły jeden na kolejny. Smarujemy cukinie serkiem śmietankowym. Układamy kartacza na krańcu plasterków cukinii i zawijamy. Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kartaczem.
ZAPIEKANIE:
Zawinięte w cukinie kartacze układamy na wcześniej przygotowanym sosie. Posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w temperaturze 210 stopni około 12 minut.
PODANIE:
Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
W tym przepisie wykorzystaliśmy kartacze Jawo: