BEZGLUTENOWE KARTACZE Z MIĘSEM ZAPIEKANE Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ

  • Gotowanie


    40 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    3

Składniki

Przygotowanie

    --KARTACZE Z MIĘSEM:

    Kartacze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kartacze. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową. Odstawiamy do przestygnięcia.

    --SOS POMIDOROWY:

    Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy passatę, doprawiamy solą, cukrem i chwilkę wszystko gotujemy. Wlewamy sos do naczynia żaroodpornego.

    --ZAWIJANIE W CUKINIĘ:

    Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię na długie, cienkie plastry. Układamy 3 plastry obok siebie tak, by brzegi nachodziły jeden na kolejny. Smarujemy cukinie serkiem śmietankowym. Układamy kartacza na krańcu plasterków cukinii i zawijamy. Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kartaczem.

    --ZAPIEKANIE:

    Zawinięte w cukinie kartacze układamy na wcześniej przygotowanym sosie. Posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w temperaturze 210 stopni około 12 minut.

    --PODANIE:

    Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

    W tym przepisie wykorzystaliśmy kartacze Jawo: