BOCZNIAKI PO KASZUBSKU Z KOPYTKAMI

  • Gotowanie


    45 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    4

Składniki

Przygotowanie

    --BOCZNIAKI:

    delikatnie myjemy i osuszmy. Kroimy w grube plastry wzdłuż blaszek. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażmy boczniaki z obu stron. Układamy je partiami i nie mieszamy. Przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy się zrumienią. Usmażone grzyby przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra z dodatkiem soli oraz czosnek pokrojony w plasterki. Do usmażonej cebuli dodajemy wcześniej przygotowane boczniaki, ziele angielskie i listki laurowe. Podsmażamy wszystko jeszcze 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, sól, czarny pieprz oraz wędzoną paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.

    --KOPYTKA ZIEMNIACZANE:

    Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    --SPOSÓB PODANIA:

    Kopytka wykładamy na talerz i podajemy z boczniakami. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.