BURGERY WOŁOWE W KLUSKACH NA PARZE
Zapomnijcie o tradycyjnych bułkach - ten przepis przeniesie Wasze domowe burgery na zupełnie nowy poziom! Zamiast klasycznej bułki pszennej, używamy puszystych klusek na parze jako podstawy dla naszych soczystych kotletów. Sprawdźcie poniższy przepis i zobaczcie, jak taka drobna zmiana może odmienić dobrze znane i lubiane danie.
Przygotowanie
KLUSKI NA PARZE:
Kluski na parze przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Zamrożone kluski układamy na sitku. Podgrzewamy na parze pod przykryciem 4 minuty. Wykładamy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia.
BURGERY WOŁOWE:
Do mięsa dodajemy żółtko, posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, skórkę otartą z cytryny, przyprawę do mięsa na grilla, poszatkowaną i podsmażoną na oleju szalotkę oraz musztardę. Wszystko ze sobą mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy burgery o średnicy zbliżonej do wielkości bułek na parze.
GRILLOWANIE:
Na rozgrzanym grillu układamy burgery, smażmy około 3-4 minuty z każdej strony.
SPOSÓB PODANIA:
Kluski na parze przekrawamy na pół, grillujemy kilkanaście sekund. Każdą bułkę smarujemy mieszanką majonezu i ketchupu, układamy listek sałaty, plaster pomidora, kotleta, smarujemy musztardą, układamy plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy szczypiorkiem.