Przepis

CHŁODNIK LITEWSKI Z PYZAMI Z MIĘSEM

2 1582

Lato to czas, kiedy koniecznie, ale to k o n i e c z n i e musicie zrobić tradycyjny chłodnik litewski. Teraz, kiedy świeżych warzyw jest pod dostatkiem, smakuje najlepiej na świecie! Ten obłędny różowy kolor uzyskany dzięki zblendowaniu buraków z kefirem. Te chrupiące, drobno posiekane rzodkiewki i ogórki (gruntowe i małosolne). I te pożywne dodatki – pyzy z mięsem i jajka na twardo. Ach, to prawdziwy smak wakacji!

  • Gotowanie


    30 min
  • Poziom


    średni
  • Porcje


    6

Składniki

Przygotowanie

  1. BURAKI:

    Buraczki odcinamy od liści, obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone buraczki. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Dolewamy bulion i gotujemy 10 minut.

  2. BOTWINKA:

    Liście buraczków bardzo dokładnie myjemy i siekamy. Dodajemy do buraczków i gotujemy kolejne 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. DODATKI:

    Ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy, a czosnek ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do buraczków. Dolewamy kefir i jogurt. Dokładnie mieszamy, próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Zupę odkładamy na 3 godziny, do całkowitego schłodzenia.

  4. PYZY Z MIĘSEM:

    Pyzy przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy pojedynczo zamrożone pyzy z mięsem. Gotujemy na niedużym ogniu 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy pyzy łyżką cedzakową.

  5. SPOSÓB PODANIA

    Chłodnik podajemy z połówkami pyz z mięsem, jajkiem ugotowanym na twardo, szczypiorkiem i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu.

  6. * W przepisie wykorzystane zostały pyzy z mięsem bez glutenu

Może Ci się też spodobać...

Zostaw komentarz

Wszystkie pola i ocena są wymagane do przesłania recenzji.